okt 15

Speelnatuur in de Kastanjestraat

Om een gezonde leefomgeving te maken die uitdaagt tot meer bewegen, zoals buitenspelen, wil de Gemeente “speelnatuur” maken in de Kastanjestraat. Speelnatuur levert een bijdrage aan de gezondheid van de Zwolse jeugd en het draagt bij aan de verbetering van de sociale contacten en sociale veiligheid in de wijk. Bovendien wordt de kwaliteit van de leefomgeving vergoot.

Vanuit het programma “Zwolle Gezonde Stad” zullen kinderen, jongeren en hun ouders in de wijk gevraagd worden ‘kijkgroen’ in ‘gebruikersgroen’ ofwel ‘speelnatuur’ te veranderen.

In de ontwerp-, aanleg- en onderhoudsfase krijgen de kinderen en hun ouders een rol. “In de ontwerpfase kun je kinderen bijvoorbeeld hun eigen favoriete speelplek laten ontwerpen. Als het groen aangelegd moet worden, kun je de ouders met hun kinderen hiervoor gezamenlijk een cursus laten volgen”, legt wethouder Erik Dannenberg uit. Ook private partners van “Zwolle Gezonde Stad”, en diverse onderwijsinstellingen zien mogelijkheden actief bij te dragen aan het project.

De projectleiding van Speelnatuur is in handen van het Lectoraat De Gezonde Stad van Hogeschool Windesheim. De provincie Overijssel stelt voor de uitvoering van dit project € 148.695,- beschikbaar.

Zwolle pakt met het programma “Zwolle Gezonde Stad” overgewicht bij haar jeugdige inwoners aan. Dit doet de gemeente via de JOGG aanpak (Jongeren op Gezond Gewicht). JOGG is de beweging waarbij iedereen in stad, dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Het doel is de stijging van overgewicht en obesitas bij jongeren om te zetten in een daling.

Zwolle Gezonde Stad is een samenwerking van gemeente Zwolle, GGD IJsselland, Icare, Travers, Sportservice Zwolle, de brede scholen, Hogeschool Windesheim, Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ) en het Zwolse bedrijfsleven.

Meer informatie: http://www.zwolle.nl/artikel/Aan-de-slag-voor-speelnatuur-in-Diezerpoort.htm

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2011/10/15/speelnatuur-in-de-kastanjestraat/287/