okt 31

Saaie trafohuisjes een lust voor het oog

Drie saaie transformatorhuisjes in de Zwolse wijk Dieze-West zien er ineens prachtig uit. Op de muren van de huisjes zijn schilderingen aangebracht door kunstenaars Willeke Trommels en Ine Klooster.

Op het huisje in de Moerbeistraat zijn landschappen verschenen. Om het zicht op het huisje en de kunstwerken te verbeteren zijn de struiken voor de muren door de gemeente gesnoeid.

De afbeeldingen op het transformatorhuisje doen denken aan schilderijen van Vincent van Gogh.

In de Kastanjestraat is ook een trafohuisje opgeknapt. Als thema is hier gekozen voor stripfiguren. Ook hier is de beplanting gesnoeid, zodat er goed zicht is op de schilderingen. Kinderen uit de buurt hebben het straatmeubilair (bankjes en prullenbaken) beschilderd, zodat huisje en omgeving één kunstzinnig geheel vormen.


Als derde project is het huisje in de Vermeerstraat verfraaid. Natuurlijk is in deze straat gekozen voor een werk van de oude meester zelf. Een heuse Vermeer is uitvergroot op de muren van het trafohuisje aangebracht. Het ziet er zo levensecht uit, dat een voorbijganger verbaast vroeg wanneer er ramen in het huisje waren geplaatst.

Gedeelte van het schilderij "Het Straatje" van Vermeer levensgroot op de muur van een trafohuisje in de Zwolse Vermeerstraat.

Meer informatie over kunstenaar Willeke Trommels:
http://www.bzkzwolle.nl/index.php/trommels-willeke

Meer werken van Ine Klooster:
http://www.kleur-ijk.nl/afbeelding

Meer informatie over het schilderij “Het straatje” van Johannes Vermeer:
http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_assets/SK-A-2860?lang=nl

Meer informatie over het leven en het werk van de schilder Johannes Vermeer:
http://www.vermeerdelft.nl/

Schilderijen zoals De moerbeiboom, De amandelbloesem en De oogst van Vincent van Gogh:
http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=425&lang=nl

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2011/10/31/saaie-trafohuisjes-een-lust-voor-het-oog/371/