«

»

okt 18

Bericht afdrukken

Jonnie en Thérèse Boer verzorgen opening Resto VanHarte

Ter gelegenheid van de officiële opening brengen Jonnie en Thérèse Boer een bliksembezoek bij de ‘concurrent’ aan de Radewijnstraat.  Ze verrichten de opening door een rood VanHarte schort aan te trekken en een aantal voorgerechten te serveren. Voor ze vertrekken vertelt Thérèse nog wel dat ze een keer met de kinderen willen komen eten. Dat komt haar op een enthousiast applaus te staan.

Wijkwethouder Nelleke Vedelaar is duidelijk ‘van de arbeid’. Als volleerd serveerster deelt ze de gerechten uit en heeft tussendoor het geduld om te poseren voor fotograferende bezoekers die het allemaal geweldig vinden.

Ter gelegenheid van het nieuwe restaurant zijn een kleine negentig eters op bezoek bij Resto VanHarte.  De meeste van hen zijn collega’s uit het welzijnswerk.  Naomi Kruithof, locatiemanager, bedankt hen in haar welkomstwoord: “Het is geweldig al die organisaties die positief reageren en willen samenwerken.” Ook Fred Beekers, directeur en oprichter van Resto VanHarte, legt de nadruk op het samenwerken. “Door hier samen te komen verbinden we generaties en culturen, maar het gaat vooral om de gezelligheid. Het is niet leuk om alleen te eten.” Natuurlijk bedankt hij ook de initiatiefnemers en de geldschieters.

“Eén van die initiatiefnemers is Bertus van den Belt van SWZ”, vertelt Naomi uit. “Toen hij met het idee kwam heb ik voor Resto VanHarte een haalbaarheidsonderzoek  uitgevoerd. Uit dat onderzoek bleek dat er behoefte is aan een restaurant als het onze. En dat wordt ook bevestigd. We zijn in mei met een tiental bezoekers begonnen, maar hebben nu al een keer vijftig mensen in de zaal gehad.” Op de vraag hoe het komt dat ze inmiddels al meer dan twintig vrijwilligers aan het werk hebben antwoordt ze lachend:  “Dat komt door de goede sfeer,” om heel serieus te vervolgen: “Mensen voelen zich hier veilig. Het maakt niet uit wat je kunt, je kunt altijd iets om ons te helpen. En veel mensen hebben iets met de keuken of koken.”

Het kan niet anders dan dat menigeen ondertussen met volle mond zit te praten, want het is een geroezemoes van ja welste. Mensen die voor de gezelligheid komen zitten vandaag goed. Verspreid over de zaal zitten wijkbewoners en genodigden door elkaar aan vier- of zespersoons tafeltjes. Hier en daar is het even schikken. De zaal is op maximaal 65 mensen berekend.  Het streven van Resto van harte is om op een gemiddelde bezetting van vijftig gasten uit te komen.  Maarten Roelofs, kok en organisator in de keuken, legt uit dat na het koken ook de vrijwilligers met het gezelschap mee eten en dat zijn er zo’n vijftien per keer.

Iedere maandag en  woensdag is het restaurant open. Via het telefoonnummer 0800 0151 kan men een plaatsje reserveren.  Om half één krijgt de kok een sms’je en weet hij voor hoeveel mensen hij boodschappen moet halen. “Ik koop alles lokaal in,” verklaart Roelofs, “bij de winkeliers in de wijk of in Aa-landen.” Terwijl de kok boodschappen doet beginnen de eerste vrijwilligers met de werkzaamheden. De vlaggen worden buiten klaar gezet en de koelkasten worden op temperatuur gecontroleerd. “Ja, het is allemaal heel professioneel, ” zegt de goedlachse kok en hij wil nog even iets benadrukken: “We zijn geen armoede restaurant, maar een verbindingsrestaurant.”

Vandaag bestaat het drie gangen menu  uit een frisse salade, paella en een chocolade mousse. Voor zo’n maaltijd betaalt men zes euro en de echte minima drie euro. Wilt u meer informatie, of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger, dan kunt u contact opnemen  via de website van het restaurant. Eet smakelijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2012/10/18/jonnie-en-therese-boer-verzorgen-opening-resto-vanharte/4656/