«

»

dec 12

Bericht afdrukken

Jong talent in Dieze

Elke Mulder ontving afgelopen zondag de Jan Wolf Scriptieprijs 2012 voor haar afstudeerscriptie ‘Schooltuinen in Bolivia, voedingsvoorlichting in de kinderschoenen’.  Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de vereniging Slow Food Nederland aan studenten die met hun afstudeerscriptie de beste bijdrage leveren aan kennisuitbreiding op het gebied van lokaal, eerlijk en puur eten.  Het maakt niet uit welke studie je gevolgd hebt, zolang het maar over eten gaat en de scriptie aan de doelstellingen van Slow Food voldoet. “Zelfs wanneer je rechten hebt gestudeerd kun je meedoen,” aldus Elke.

Elke Mulder studeerde zelf ‘Voeding en Diëtetiek’ aan de Haagse Hogeschool. Vandaag zit ze lekker thuis op de bank bij haar moeder in de Pieter Steijnstraat. Ze zit letterlijk bij te komen van de jetlag en het drukke weekend. “Ik kwam zaterdag terug uit Bolivia voor de verjaardag van mijn moeder en zondag was de prijsuitreiking van de Jan Wolf prijs tijdens een etentje in Utrecht.” Elke praat rustig, maar niet vermoeid en oogt zelfs fris als een hoentje. Absoluut niet iemand die net vanuit de tropen is teruggevlogen. Tijdens het gesprek zorgt ze voor een kopje coca thee. “Het is een soort van groene thee, heel smakelijk. Het is ook heel bijzonder, want Bolivia is het enige land waar cocabladeren legaal geproduceerd worden. De president is een oude cocaboer,” lacht ze.

Productie van voedsel
Elke werkt op dit moment als voedingsassistente in de Isala klinieken. Een omgeving die prima past bij een voedingskundige, maar die sterk afwijkt van haar afstudeeronderzoek. “Tijdens mijn studie werd er weinig aandacht besteedt aan de productie van voedsel en juist daarover wilde ik meer kennis op doen”. In eerste instantie wil ze naar Cuba, maar via internet komt ze in aanraking met een schooltuinproject van de stichting NME Mundial in Bolivia.  Een stichting die met steun vanuit Nederland is opgericht en zich richt op natuur, milieu en onderwijs. “Gewoon perfect voor mij” zegt ze zelfverzekerd, “en ik kwam als geroepen, want het project ontvangt minder subsidie vanuit de Nederlandse overheid.” En zo komt het dat een Zwolse schone de voedingstekorten bij schoolkindertjes in Bolivia in kaart brengt.

Lesmateriaal
Naast haar onderzoek naar de voedingsproblemen bij basisschool leerlingen weet de kordate studente ook een samenwerkingsverband op te zetten tussen de stichting en de Haagse Hogeschool. Zo is NME Mundial in de toekomst zeker van vervolgonderzoeken. Geen overbodige luxe, want Elke’s onderzoek toont aan dat het eetpatroon van de gemiddelde Boliviaan op verschillende fronten aangepakt moet worden. “Bij Bolivianen zijn tekorten aan vitamine A en ijzer een actueel onderwerp. Een tekort aan vitamine A kan blindheid veroorzaken en een tekort aan ijzer bloedarmoede. Ook krijgen sommige kinderen niet van huis uit mee dat ze geen water uit de kraan moeten drinken.  Dat water is niet veilig waardoor ze last krijgen van diarree met als groot gevaar kans op uitdroging.” De producten uit de moestuin kunnen de problemen niet volledig oplossen maar wel verlichten en daar komt nog eens bij dat een deel van oogst verkocht kan worden zodat het gezin andere noodzakelijke levensmiddelen kan kopen.

Zoet
Ondervoeding vormt nog steeds een probleem bij de schoolkinderen, maar er is ook sprake van overgewicht. Volgens de Elke komt dit omdat de Bolivianen steeds meer welvaart kennen, maar het heeft ook te maken met het eetpatroon. “Dat is een beetje bizar. De Bolivianen eten twee zetmeel componenten in één maaltijd, bijvoorbeeld aardappel en rijst. Daar, als ze er geld voor hebben, eten ze het liefst een groot stuk vlees bij. Groente wordt weinig gegeten, een salade bestaat vaak uit slechts klein beetje tomaat met ui. Er is wel veel fruit beschikbaar, maar daar maken ze vruchtensappen van waar ze scheppen suiker aan toevoegen. De Bolivianen houden erg van zoet en vonden het bijvoorbeeld heel raar dat ik geen suiker in mijn thee doe.”

De Kostschool
Wanneer je met Elke Mulder over voeding praat, dan ben je zo een paar uur verder. Voeding is haar passie. Wellicht dat we in onze wijk nog eens de vruchten van die passie kunnen plukken. Elke is met collega voedingsdeskundige Dorith Rieder uit Assendorp bezig met het opzetten van kooklessen. In die lessen gaat het om de basis van het koken. Elke geeft als voorbeeld bouillon. “Wanneer je zelf bouillon maakt in plaats van een blokje te gebruiken, dan bepaal je ook zelf hoeveel zout je toevoegt. Of,” voegt ze toe “hoe je kip tandoori  klaar kunt maken zonder een kant en klaar pak te gebruiken maar leert welke kruiden je moet gebruiken.” Op dit moment zijn de twee voedingsdeskundigen nog druk met pilots. Ze willen eerst duidelijk in kaart brengen waar behoefte aan is en wat mensen graag willen leren, maar wie weet duurt die voorbereiding niet lang meer en wordt de ‘Kostschool’ een feit. We houden u op de hoogte.

Elke is nog op zoek naar proefpersonen voor pilots in februari en maart. Mensen kunnen zich aanmelden via de website van de Kostschool.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2012/12/12/jong-talent-in-dieze/5837/