okt 04

Zwolle nog in de race voor Fietsstad 2014

Fietsstad 2014 TnDe gemeente Zwolle is samen met vier andere steden genomineerd voor de titel Fietsstad 2014. Dit maakte de Fietsersbond donderdagmorgen bekend. De andere genomineerde steden zijn Almere, Eindhoven, Enschede en Velsen.

De gemeenten zijn gekozen uit een lijst van 19 kandidaat-gemeenten en geselecteerd door het onderzoeksteam van de Fietsersbond. De onderzoekers hebben de door de gemeenten aangeleverde stukken bestudeerd, de lokale afdeling van de Fietsersbond om haar mening gevraagd en de steden vergeleken. Naast het algemene fietsklimaat was hierbij vooral aandacht voor het thema van de verkiezing: Fietsen zonder hindernissen.

“Het zou natuurlijk prachtig zijn als we komend voorjaar de titel winnen, maar het feit dat we nu door de Fietsersbond genomineerd zijn, vind ik ook al een bewijs dat we als stad goed bezig zijn als het gaat om de fiets”, vindt wethouder René de Heer.

Zwolle is een echte fietsstad. Met bijna 50% van de verplaatsingen binnen de stad op de fiets, heeft Zwolle het hoogste fietsgebruik in Nederland. Het belangrijkste uitgangspunt in het fietsbeleid van de gemeente is snelheid en comfort. Hiervoor heeft Zwolle inmiddels al diverse maatregelen genomen.

Fietsrotonde Vechtbrug 2013-09-21

De nieuwe fietsrotonde bij de Vechtbrug neemt de hindernis weg tussen de fietsstraten Philosofenallee en Vondelkade

Zo beschikt de stad over een hoofdnet van fietsroutes waarbij de fietspaden gescheiden zijn van drukke autoroutes, zijn fietsstraten en een fietssnelweg aangelegd en kunnen fietsers bij drukke verkeerspunten waar auto’s en fietsers elkaar kruisen gebruik maken van fietstunnels of fietsbruggen. Daarnaast is Zwolle niet bang om innovatieve oplossingen toe te passen. Zoals een aantal jaren gelden met de fietsstraten en meer recent met de fietsrotonde.

In de komende maanden worden de vijf gemeenten door een deskundige jury beoordeeld. In het voorjaar van 2014 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2013/10/04/zwolle-nog-in-de-race-voor-fietsstad-2014/15225/