okt 06

Het is hier iedere dag Kringloopdag!

nationale kringloopdagDe Nationale Kringloopdag (NKD) beleefde zaterdag 5 oktober alweer de vijfde editie. Dit jaar was het thema: “Lang leve de helden van de kringloop!”, want speciale jubileumjaar stond in het teken van de mensen die werkzaam zijn in de kringloopbranche.

In de Diezerpoort zijn ook een aantal kringloopbedrijven actief. Wat weten de medewerkers daar over deze speciale dag en vieren ze het feest ook mee?

De Italiaanse eigenaren Raffaele en Elvira van Kringloopwinkel Cerchia in de Kastanjestraat in Dieze-West weten van niets. Nationale Kringloopdag? Ja, natuurlijk… de klanten komen ook wel eens uit andere steden. De spraakverwarring is inmiddels compleet maar dat deze zaterdag een bijzondere dag is, daar is hier niets van te merken.

 

De winkel is propvol maar wel met zorg en gezellig ingericht. Elvira steekt iedere dag een kaarsje aan bij het beeldje van Maria. En niet alleen voor eigen zegen, want Maria ontfermt zich over iedereen die de zaak binnengaat.

Mariabeeldje bij Kringloopwinkel Cerchia.

Mariabeeldje bij Kringloopwinkel Cerchia.

Kringloopwinkel Cerchia

Kringloopwinkel Cerchia

Elvira wil meer zijn dan alleen een kringloopwinkel. Zo speelt ze met het idee om binnenkort aan buurtbewoners te vragen om levensmiddelen in te leveren.  Daarmee wil ze Kerstpakketten maken voor mensen die het moeilijk hebben.

Een jonge vrouw mengt zich in het gesprek. Zij heeft wél van de dag gehoord en weet te vertellen dat de winkel van Stichting Kringloop Zwolle aan de Veerallee aan deze dag meedoet. De vrouw is illustratrice en komt regelmatig in kringloopzaken. Ze is altijd op zoek naar leuke lijstjes voor haar werk. Ook nu rekent ze wat lijstjes af, terwijl Jaap, een vaste klant uit de Indische buurt net de winkel binnenkomt.

Elvira begroet Jaap hartelijk en helpt hem bij het uitzoeken van CD-tjes met Nederlandstalige muziek. Raffaele schudt ondertussen zijn hoofd. Nationale Kringloopdag? Het is voor hem iedere dag Kringloopdag!

Kringloopwinkel Cerchia

Kringloopwinkel Cerchia

 

Ook Leon en Eef, die bij Kringloop Hebbus! aan de Meppelerstraatweg in Dieze-Oost achter de toonbank staan, hebben nog nooit van de Nationale Kringloopdag gehoord. Ja, toch: vanmorgen had een klant het erover maar zelf hebben ze er niets van gemerkt. “De klant zei dat je dan een gratis kopje koffie kreeg.”, merkt Leon lachend op.

kringloopwinkels011

Kringloop Hebbus!

Kringloop Hebbus!

Een man komt binnen en levert een afdruiprekje in. “Misschien kan een andere er nog iets mee.”, zegt hij. Bij Hebbus! krijgen de inbrengers geen vergoeding. Leon neemt de handelswaar vriendelijk in ontvangst en kijkt de zaak rond waar enkele klanten tussen de spullen snuffelen.

 

KringKoop-winkel.

KringKoop-winkel.

Bij de KringKoop-winkel aan de Thomas à Kempisstraat in Dieze-Centrum krijgen inbrengers wél een vergoeding. De winkel puilt dan ook uit van de elektronica en rijwielen. De zaak is overvol en erg rommelig. “Er liggen ook nog spullen buiten.”, roept Bernard, die net een beker koffie heeft gehaald.

Van de Nationale Kringloopdag weet hij niets af en hij spoort de bezoeker aan om goed rond te kijken. “Misschien zit er nog iets voor je bij.”, zegt hij terwijl hij met een papiertje de gemorste koffie opdept.

 

KringKoop-winkel.

KringKoop-winkel.

 

Bij de dames in de winkel van Terres des Hommes, een eindje verderop in de Thomas à Kempisstraat, gaat wel een belletje rinkelen. Stond er niet iets in de krant over de Nationale Kringloopdag? Maar ze hebben er niet veel van gemerkt. Of ja, toch: het was wel behoorlijk druk vandaag. Vrijwilligster Jantien staat eenmaal per twee weken in de zaak en weet zeker dat de coördinatrice wel meer weet over de dag, “misschien kan de verslaggever beter even wachten totdat zij is gearriveerd…”.

Terres des Hommes

Terres des Hommes

Terre des Hommes heeft 27 winkels in Nederland. Vrijwilligers verkopen diverse tweedehands spullen, maar kleding is de hoofdzaak. De opbrengst komt geheel ten goede aan hulpprojecten voor kinderen in ontwikkelingslanden.

 

Bij Focus op Kleding aan het Diezerplein ligt dat anders, daar komt een deel van de opbrengst terecht bij de inbrenger van de kleding. De twee jonge vrouwen in de zaak spreken liever niet over een kringloopwinkel. Het is een zaak met tweedehands kleding. De inrichting van het pand oogt dan ook mooi. De zaak heeft een bijna exclusieve uitstraling waar kleding en accessoires professioneel worden getoond.

Focus op Kleding

Focus op Kleding

Nina legt uit dat er veel kleding binnen komt van inmiddels ruim vijfhonderd inbrengers. De beste kleding wordt gewassen en verkocht. Wat niet verkoopbaar is gaat naar Focus op Uitweg en kapotte textiel gaat naar Humanitas.

De winkel werkt met het systeem van consignatie. Nina moet er zelf om lachen, ja, ze had er ook nog nooit van gehoord. Men spreekt over consignatie wanneer een leverancier aan een handelaar goederen levert, die pas moeten worden betaald nadat deze zijn verkocht.

En zo werkt dat dus: de inbrenger van de kleding krijgt 40% van de opbrengst als de kleding is verkocht. “Daardoor is de kwaliteit van de kleding ook zo goed en onderscheidt Focus zich van kringloopzaken.”, merkt Nina op. Dat de kleding wordt hergebruikt en dus in de kringloop van textiel zit, vindt ze wel een mooie gedachte.

Focus op Kleding

Focus op Kleding

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2013/10/06/het-is-hier-iedere-dag-kringloopdag/15294/