okt 13

Basisbeweging De Werkplaats viert 45-jarig bestaan

De Werkplaats TnOndanks de storm en de regen verzamelden zich vandaag een vijftigtal mensen in het gebouw van muziekvereniging De Bazuin in de Jupiterstraat, om te vieren dat 45 jaar geleden de Basisbeweging ‘De Werkplaats’ werd opgericht.

De naam De Werkplaats komt van de plek de werkplaats aan de Ceintuurbaan waar de eerste vieringen werden gehouden. “De Werkplaats”staat in een traditie van kritische Christenen die in de jaren 70 in heel Nederland groepen oprichten als reactie op de gang van zaken in vele kerken. Een van de bekendste is de Kritische Gemeente IJmond die nog altijd bestaat.

Elke tweede zondag van de maand komen mensen bij elkaar in de Jupiterstraat voor een viering die voorbereid is door twee of drie mensen. Zij geven daar een eigen vorm aan, zodat het elke keer anders is. Er wordt gezongen en gebeden. En men vertelt elkaar verhalen, persoonlijke ervaringen. De onderwerpen waarvoor men bij elkaar komt zijn heel divers. Bijvoorbeeld: de vreemdeling in ons midden, vriendschap, duurzaamheid, armoede.

De Werkplaats 2013-10-13-03

Deze zondag is het een speciale bijeenkomst rond het thema: Werkplaats in uitvoering. Dat komt ook tot uiting in de keuze van de lezing uit het Bijbelboek Prediker, waarin centraal staat dat er voor alles een tijd is. Dus ook een tijd om te vieren. En dat deden de aanwezigen. Ook schreven de aanwezigen op plantenlabels woorden die pasten op hun leven op dit moment.

Na de viering ging men in groepjes in gesprek met elkaar over: hoe staat jij in het leven, in de maatschappij, kun jij je deel leveren. Het viel op dat mensen niet alleen uit Zwolle kwamen, maar ook uit bijvoorbeeld Meppel. En ook uit allerlei plekken. Zo was er een arts aanwezig, die veel werkt met vluchtelingen, iemand van de Voedselbank, iemand die werkt bij de gemeente.

De Werkplaats 2013-10-13-01

Na de gesprekken was er tijd voor een koude lunch met ook zelfgemaakte producten. En kwam er een einde aan een inspirerende bijeenkomt op een zeer regenachtige zondagmorgen.

Meer informatie over Basisbeweging De Werkplaats vindt u op www.basisbewegingzwolle.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2013/10/13/basisbeweging-de-werkplaats-viert-45-jarig-bestaan/15400/