okt 18

Dialezing binnenscheepvaart blijkt ‘feest van herkenning’

Entree-wijkcentrum-Dieze-Oost-Op 16 oktober gaf George Snijder op verzoek van Nivon Zwolle een dialezing over de geschiedenis van de binnenscheepvaart.  Snijder is actief lid van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen en woonachtig op een tjalk uit 1903. Aan de hand van schilderijen, oude ansichtkaarten en toen-en-nu-foto’s werd de Nederlandse binnenscheepvaart belicht, vanaf de Gouden Eeuw tot het heden.

De lezing leverde veel herkenning op bij de, overwegend oudere, bezoekers in wijkcentrum Dieze-Oost. Vooral bij de toen-en-nu-foto’s, die nieuwe bestemmingen van oude schepen en haventjes lieten zien, werd er uit één mond gemompeld: ‘Ooh, wat mooi’, bijna direct gevolgd door: ‘Ooh, wat jammer’.

dialezing binnenvaart

Snijder gaf een geïnspireerde geschiedenisles en verweefde daar zijn eigen ervaringen doorheen. Organisator en lid van de Nivon-activiteitencommissie Bart van Zuylen was erg enthousiast over deze aanpak: ‘De manier van vertellen, verhalen over de geschiedenis én de eigen ervaring en schip maakte het erg aansprekelijk. Heel geweldig’.

De lezing richtte zich voornamelijk op Brabant en het noorden van het land. Simpelweg omdat er in die gebieden vroeger zeer veel scheepswerven en havens waren. Zwolle, toch ook een stad met een rijke geschiedenis aan binnenvaart, werd wat mager besproken. Snijder: ‘Qua schepenbouw gebeurde er in het begin van de twintigste eeuw eigenlijk heel weinig in Zwolle. Er was geen een werf. Voor een stad met zoveel water, is dat eigenlijk teleurstellend of op z’n minst opvallend. Er is natuurlijk Leenman, maar die kwam veel later’.

Dat betekende niet dat er weinig te vertellen viel over de binnenvaart. Maar daar had het publiek Snijder eigenlijk niet voor nodig. In de pauze werd het ene na het andere verhaal verteld. Over het haventje bij de Diezerkade, de kleine schippershuisjes…, de stroom verhalen leek onuitputtelijk.

Na de pauze kwam de lezing dichter bij het heden. Waar voor de pauze nog hier en daar onopvallend werd geknikkebold, werd het publiek na de pauze actiever. Zo ook Nivon-secretaris mevrouw Anita Oppedijk. In de pauze was ze nog wat weifelend in haar enthousiasme over de lezing, maar dat was na afloop van het tweede gedeelte heel anders. ‘Erg geslaagd en af en toe echt een feest van herkenning.’

Met deze lezing sloot Nivon het themajaar omtrent water af. Een jaar waarin onder andere vaartochten werden ondernomen en een excursie naar het waterloopbos werd gemaakt. Meer informatie over Nivon Zwolle vindt u op de website.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2013/10/18/dialezing-binnenscheepvaart-blijkt-feest-van-herkenning/15517/