okt 18

Presentatie nieuwbouwplannen Diezerhofje

Diezerhofje tnEr komt een ‘Diezerhofje’ achter de woningen aan de Schoolstraat tussen de Warmoestraat en de Langenholterweg. De gedeeltelijk afgebrande school maakt plaats voor eengezinswoningen en ook op het ‘gif veldje’ aan de Langenholterweg wordt een huis gebouwd. De reacties van omwonenden zijn gematigd positief. “Het ziet er mooi uit, maar ik ben bang voor mijn privacy.”

Projectontwikkelaar Artezs presenteert de nieuwbouwplannen donderdagavond in het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Zo’n vijftien omwonenden buigen zich over de maquette en ontwerpen van het plangebied en krijgen alle tijd en ruimte voor vragen. Naast Mark Schrijver en Bob van der Zwaag van Artezs zijn de projectleider van de gemeente, Aldert Koop en stedenbouwkundige Carla van Hoof aanwezig. Ook zij nemen alle tijd voor het beantwoorden van vragen. “Maar,” benadrukt Van Hoof, “het gaat om een schetsontwerp. Er kan nog van alles aan veranderen.”

De krakerswoningen worden in de plannen één woonhuis (waarschijnlijk) met behoud van de voorgevel.

De krakerswoningen worden in de plannen één woonhuis (waarschijnlijk) met behoud van de voorgevel

De ‘buren’ hebben met name belangstelling met voor de nog ontbrekende details. Johan van Hemert wil bijvoorbeeld weten wat voor ramen er in het huis achter hem komen. “Wanneer het een badkamerraampje is vind ik het niet zo erg, maar wordt het een slaapkamerraam dan kijken ze zo bij mij naar binnen. Dan ben ik al mijn privacy kwijt.” Zijn buurvrouw is ook bezorgd. Zij verwacht dat er minder zonlicht in haar tuin komt wanneer er een huis op de plek van de afgebrande school wordt gebouwd.

Diezerhofje 2

André Gysendorffer en Sabine Mulder zijn teleurgesteld. Zij wonen op de hoek van de Schoolstraat en Warmoestraat en ergeren zich aan het onbebouwde stukje groen en de bekladde zijgevel van het pand van Smit aan het achterpad. Uitgerekend dit lelijke plekje wordt niet meegenomen in de plannen. Stedenbouwkundige Van Hoof noemt het een ‘snipperstukje’. Toch ziet zij, net als de heren van Artezs ook mogelijkheden voor dit groezelige terrein in het plan. “Er is ruimte voor bijvoorbeeld een klein winkeltje, of atelier met een appartement erboven.” Invulling wordt echter overgelaten aan het particulier initiatief.

Het plangebied

Het plangebied

Wijkmanager Hanneke Valkeman is ook aanwezig, maar zij komt vooral luisteren naar de reacties. Volgens haar is over een jaar of vijf iedereen heel gelukkig met de nieuwe situatie. “Natuurlijk zijn omwonenden kritisch, dat zou ik ook zijn, maar ik denk dat iedereen straks heel tevreden is.” Of Carla van Beek straks ook tevreden is, is nog maar de vraag. Ze woont pal naast het vervuilde stuk grond en krijgt na dertig jaar vrije ruimte nu een huis naast haar woning. Misschien zelfs met een klein gangetje tussen de panden dat voetgangers toegang geeft tot het hofje erachter. “Hier ben ik niet echt blij mee.”

Het huidige ontwerp is kleinschalig, past goed bij de omgeving, maar wordt desondanks door velen als zeer ingrijpend ervaren. Niet zo verwonderlijk, want het gebied ligt al vele tientallen jaren braak en kent een lange geschiedenis van mislukte bouwplannen. De meeste plannen liepen tot nu toe stuk op financiële haalbaarheid. Dat Artezs nu een goede kans maakt het gebied eindelijk in te vullen, heeft te maken met een bijzonder vorm van financieren. De kosten voor het saneren van de vervuilde grond worden gedragen door de winst uit een ander project aan de Geert Grootestraat.

Omwonenden krijgen uitleg over het 'schetsontwerp'

Omwonenden krijgen uitleg over het ‘schetsontwerp’

Wilt u meer weten van de bonte reeks van mislukkingen die dit gebied overschaduwen? Dan kunt u een uitgebreid artikel vinden in de herfstuitgave van de papieren Diezerpoorter. Eén dezer dagen valt deze bij u op de deurmat. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u contact opnemen met de redactie via redactie@diezerpoorteer.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2013/10/18/presentatie-nieuwbouwplannen-diezerhofje/15479/