okt 24

Nieuwe kinderwerker in Dieze en de Indische Buurt

Sayma Vlasakkers TnTwaalf en een half jaar is Muriël Winter een trouw gezicht geweest voor kinderen en ouders, maar vond het tijd om het stokje over te dragen. Sayma Kuipers neemt haar taak over en wordt de nieuwe kinderwerker van Travers Welzijn in Dieze en de Indische Buurt.

Sayma is drieëntwintig jaar en heeft al enige ervaring in het begeleiden kinderen tot en met 12 jaar. “Ik heb al wat ervaring binnen Travers Welzijn. Zo heb ik in 2009/2010 stage gelopen in de Indische Buurt (kinder/jongerenwerk), daarnaast heb ik mijn afstudeeronderzoek binnen Travers gedaan over ‘kinderparticipatie’.”

“Na mijn afstuderen heb ik een jaar in de kinderopvang gewerkt in Meppel en vervolgens heb ik drie zwangerschapsvervangingen gedaan binnen Travers (waaronder kinderwerk Holtenbroek en Diezerpoort).”

Het werkterrein van Sayma is onder andere in Brede School Het Wonderwoud, wijkcentrum Het Noorden en wijkcentrum de Vlasakkers, maar ook in de wijk zal ze regelmatig te vinden zijn om contacten te onderhouden met kinderen en ouders. Op dit moment is er ook een samenwerkingsverband met Jantje Beton voor de ontwikkeling van de Bollebieste speelbuurt en wil Sayma graag weten wat de kinderen willen in Dieze-Oost.

Sayma in de Vlasakkers tijdens de meidenclub Indische Buurt

Sayma met kinderen in de Vlasakkers

Ideeën van ouders worden graag gehoord en dat gebeurt bijvoorbeeld in de Moedergroep. Naast het kinderwerk begeleidt Sayma deze groep in de Vlasakkers of zoals ze zelf zegt: “Als er vraag is naar een spreker of presentatie dan organiseer ik dat voor ze. De Moedergroep draait hoofdzakelijke op eigen kracht en dat is iets waar Travers de komende tijd op inzet, meer medewerking van buurtbewoners zelf”.

Afscheid Muriël
Met buurtbewoners, kinderen, leerkrachten, collega’s en familieleden is er op donderdag 12 september een afscheidsfeest voor Muriël georganiseerd. Met een speciaal voor haar geschreven lied werd Muriël in de Vlasakkers onthaald door de vele gasten, ieder met een masker op van haar gezicht. Ze werd compleet verrast door al die spiegeltjes en het fraaie gezang. Speeches mochten ook niet ontbreken en vooral teamleider Jos Legebeke nam hier uitgebreid de tijd voor.

Afscheidsfeest Muriël 2013-09-12-23-03

Muriël legt het Jos nog één keer uit

Na de toespraak was er tijd voor een hapje, een drankje en persoonlijk bedankje met veel bloemen en kadootjes. Kinderen uit de Indische Buurt hadden zelf bloemen gemaakt. In wijkcentrum Het Noorden hadden de kinderen een mooie collage gemaakt en daar in geschreven hoe zij zich Muriël herinnerden of wat ze met haar hadden mee gemaakt.

Afscheidsfeest Muriël 2013-09-12-23-01

Bloemen en kadootjes van de kinderen uit de Indische Buurt

Zelf was ik nieuwsgierig wat Muriël in die twaalf en een half jaar had meegemaakt en ze doet hieronder haar verhaal: “Ik heb als kinderwerker in de Diezerpoort erg veel leuke momenten meegemaakt, maar als ik terugkijk is de ‘kroon’ op het werk toch wel ‘Leve de muziek!’. Een project vanuit het Oranje Fonds, ter ere van Máxima’s veertigste verjaardag: 100 Zwolse kinderen in groepsverband in aanraking laten komen met muziek!

Een prachtige verbinding tussen Doomijn en Travers en een goede samenwerking met Yamaha Muziekschool waardoor in de hele stad op brede scholen, in wijkcentra en bso’s kinderen met elkaar muziek maakten. Met als klap op de vuurpijl een stedelijk eindconcert op het Assendorperplein én een optreden met alle andere landelijke projectinitiatieven voor Máxima, Willem-Alexander en de drie dochters in de Heineken Music Hall in Amsterdam! Wat een belevenis! Voor zowel de kinderen, als ouders, als collega’s. Helaas werd ons vervolgvoorstel van het project afgewezen maar er zijn nu een heel aantal muziekinstrumenten die nog steeds stedelijk ingezet kunnen worden!

Verder heb ik toch met erg veel plezier samen gewerkt met heel veel mensen. De aanloop, start en eerste jaren van Brede School Het Wonderwoud was hard werken maar ook een feestje, veel bereikt met elkaar en veel goeds neergezet. Toen ik kwam werken waren ze bezig met de bouw van wijkcentrum Rembrandtien. Ik was bij de opening en heb er jaren met plezier gewerkt (met alle voor-en nadelen van het pand), maar was ook bij de sluiting. Mijn gebied werd steeds groter, werken in de Indische Buurt was ook erg leuk met al die goede vrijwilligers…. Dat was ik niet gewend.

We hebben voor heel de Diezerpoort veel mooie Jeugdlanden georganiseerd, de zomerkampen in het verleden met de drie wijken waren ook hilarisch, ik vergeet nooit het kamp in Friesland dat een vrijwilliger bij mij en mijn collega op de tent klopte ‘of de leiding ook stil kon zijn’ nadat eindelijk alle kinderen sliepen. Sommige kinderen (jongeren ondertussen) hebben het er nog over hoe leuk het was.

Kadootjes en persoonlijke bedankjes voor Muriël Winter

Kadootjes en persoonlijke bedankjes voor Muriël Winter

Dat waren enkele hoogtepunten maar ik heb nog zoveel meer beleefd en gedaan. Wat vooral een feit is, dat je het niet alleen kunt en ik heb met heel veel partijen prettig samengewerkt. Veel collega’s zien komen en gaan, maar doordat het werk steeds veranderde, mijn gebied, de collega’s werd het nooit saai en daarom heb ik het zo lang vol gehouden. Ik wens mijn opvolgster Sayma minstens net zo veel plezier en succes als ik heb gehad!”

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2013/10/24/nieuwe-kinderwerker-in-dieze-en-de-indische-buurt/15587/