okt 26

Wintertijd geeft ons een uur extra

De klok een uurtje terug TnHet is weer zover. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober wordt de klok een uur teruggezet. Lekker nog een uur langer slapen, vooral nu er voor zondag een onstuimige en regenachtige dag wordt voorspeld.

Maar voor wie toch nog actief wil zijn, hebben wij enkele activiteiten. Wat denkt u van de actie Wintertijd Challenge. Lekker de zaterdagavond met een uur en een minuut verlengen en die nuttig doorbrengen met een sportactiviteit voor de actie Spieren voor Spieren. Deze stichting zet zich in voor kinderen die vanwege hun spierziekte niet kunnen bewegen zoals andere kinderen. Ook in Zwolle is dat mogelijk bij De Vrolijkheid. Kijk voor meer informatie op wintertijdchallenge.nl.

WTC Spieren voor Spieren

En wat te denken van de Nacht van de Nacht. Dit is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Doel van het evenement is aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. De Nacht van de Nacht vindt dit jaar plaats op 26 oktober 2013. Ook in Zwolle, niet in onze wijk maar wel in het Doepark Nooterhof. Daar wordt van 19.00 tot 22.00 een gratis festival gehouden.

Hoe zit het toch met de zomer- en wintertijd?
In 1907 werd het voor het eerst in Engeland in de zomer de klok een uur vooruit gezet. Dit om te profiteren van het zonlicht. In de winter ging de klok weer terug, Ook in Nederland werd zomer en wintertijd ingevoerd. In 1943 werd dit weer afgeschaft. Maar toen in de jaren 70 van de vorige eeuw er een energiecrisis dreigde kwam het fenomeen zomer- en wintertijd weer terug. De klok werd in het laatste weekend van maart een uur vooruit gezet en in september in het laatste weekend teruggezet. De laatste jaren is de zomertijd verlengd en wordt de klok in het laatste weekend van oktober teruggezet. Ook in andere landen van de EU is er zomer- en wintertijd. Engeland ook maar dat land ligt in een andere tijdzone en zal dus nooit dezelfde tijd hebben als Nederland. Niet iedereen is blij met het verzetten van de klok. Er zijn mensen van wie het dag- en nachtritme in de war raakt.

Tot slot een leuke anekdote met betrekking tot het verzetten van de klok. Als je met de nachttrein reist juist in het weekend dat de klok een uur wordt teruggezet, dan is het een belevenis hoe dit probleem wordt opgelost. De trein moet natuurlijk volgens de dienstregeling rijden. Hoe gaat dat in zijn werk? Gewoon door bijvoorbeeld als je de grens bij Bazel tussen Zwitserland en Duitsland moet overschrijden de trein een uur op een zijspoor te zetten, totdat het uur is gekomen waarop de trein volgens de dienstregeling de grens mag oversteken!

Meer informatie vind je op Zomertijd en Wintertijd.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2013/10/26/wintertijd-geeft-ons-een-uur-extra/15685/