okt 27

Gulden postzegel ongeldig

beurs tnPostzegels met frankering in guldens, de zogenaamde gulden postzegels, verliezen hun geldigheid op 1 november 2013.Jammer voor de mensen die nog zegelvellen hebben liggen en gebruiken, maar misschien goed nieuws voor de verzamelaars. “De waarde van die postzegel is tot op heden hoger wanneer je die gebruikt dan wanneer je die bewaart, maar nu gulden postzegels niet meer geldig zijn, neemt de verzamelwaarde misschien toe.”

Aan het woord is Wim Wever, één van de organisatoren van de postzegelbeurs Zwolle. Negen keer per jaar huurt hij op de laatste zaterdag van de maand de hal van Showband Jubal  aan de Geert Grootestraat. “Ik doe dit al meer dan veertig jaar. We zijn een klein clubje en doen niets anders dan het organiseren van de beurs. De huur van de zaal en eventuele advertentiekosten betalen we uit de verhuur van de tafels en we spelen altijd quitte. Hier komen verzamelaars uit heel Nederland om zegels te kopen of te verkopen.”

Die verzamelaars zijn vooral grijze mannen. Zij hebben de tijd en de rust om met een pincet een zegel uit het speciale insteekstrookje te tillen en van dichtbij te bekijken. Heel voorzichtig, want beschadigingen maken een zegel minder waard. Ook de karteltjes van het scheurrandje mogen niet beschadigd zijn. Het komt allemaal zeer nauw, zeker wanneer het om oude, waardevolle zegels gaat. Het aantal karteltjes en de watermerkjes spelen dan een grote rol.

beurs 3

Van der Wulp is zo’n verzamelaar die met name geïnteresseerd is in klassieke zegels. Eén keer per maand tuft hij uit Zwolle-zuid op zijn scooter naar onze wijk om zijn verzameling aan te vullen, of om zegels te verkopen. “Ik vind het prettig hier, want ik houd niet van die groots  opgezette beurzen in hallen zo groot als de IJsselhalen. Dat is me te massaal en hier ken ik de mensen. Het is vertrouwd en gezellig.” Wever beaamt dat gezelligheid ook een rol speelt. Zo gaat hij graag naar de beurs van Heerenveen om bekende verzamelaars te ontmoeten.

Aardrijkskunde en geschiedenis
Behalve dat de deelnemers voor een groot gedeelte grijs zijn, zijn er nauwelijks dames aanwezig. “Ooit als jongetjes op school begonnen,” lacht een fanatieke verzamelaar. Hij heeft wel tien albums voor zich staan met de titel Engelse koloniën op de kaft. Die spaart hij zelf ook en hij is op zoek naar oudere zegels. “Waar vind ik Singapore?” vraagt een andere bezoeker. “Van voor de president,” voegt hij eraan toe. “Singapore heeft toch geen president?” vraagt Wever zich hardop af. Er wordt geknikt van wel en de zegels zitten in één van de mappen met Engelse Koloniën. Door postzegels te verzamelen leer je steeds meer van aardrijkskunde en geschiedenis.

beurs 2

Waarde
Een postzegel kent verschillende waarden. De waarde om de zegel te gebruiken voor de post, de waarde die de zegel heeft volgens de catalogus en de marktwaarde. Zo is bijvoorbeeld een guldenzegel een paar cent waard bij de verzamelaar, maar nog altijd een gulden waard wanneer je een brief wilt posten. Zeldzame, meest klassieke zegels zijn veel meer waard dan de paar cent die op de zegel staan. Daarnaast is er de catalogus waarde. “Die catalogus is er vooral voor de handelaren. Die hebben zo richtprijzen,” legt Van der Wulp uit, “maar de marktwaarde ligt veel lager. Wanneer je de waarde van enkele zeldzame zegels optelt kan dat in de tonnen lopen volgens de catalogus, maar op de markt brengen ze ongeveer een kwart op.”  Toch altijd nog een indrukwekkend bedrag.

beurs 1

Hoe waardevol een oude zegel is, hangt af van veel factoren. Ongestempeld en onbeschadigd zijn voorwaarden, maar een hele bijzondere stempel kan een zegel ook zeldzaam en dus duur maken. Hoofdzakelijk is het de oplage die de waarde van een zegel bepaalt. Gunstig voor een klein landje als Nederland, ware het niet dat hier heel vaak nieuwe zegels uitgegeven worden.  Maar het land van herkomst is wel degelijk van belang. Zo worden er niet veel zegels op Antarctica uitgegeven.  Die zegels zijn daarom zeer gewild. Wever komt met nog een mooi voorbeeld. “In bepaalde Afrikaanse landen geven ze zegels uit om bijvoorbeeld de oudedagvoorziening van te betalen, maar omdat ze dit geregeld doen, verliezen verzamelaars al snel belangstelling. Daarom geven ze nu zegels uit met motieven. Dat lokt verzamelaars die een bepaald motief sparen zoals bijvoorbeeld vogels, vliegtuigen en vuurtorens.”

beurs 4

Volgens de website Filahome kun je wanneer je rijk wilt worden beter aandelen kopen dan postzegels verzamelen. “De waarde is ondergeschikt aan de hobby.” Dat laatste geldt zeker voor de beurs in onze wijk. Het is een beurs waar men vooral op zoek is naar zegels die een verrijking voor de eigen verzameling zijn en waar gezelligheid nog een rol speelt. Maar misschien is het toch eens goed bij oma op zolder op zoek te gaan naar oude zegels. Wie weet wat ze op kunnen brengen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2013/10/27/gulden-postzegel-ongeldig/15700/