apr 05

Volwassen Young Ones

The Young Ones 2mail-1Het is vrijdagavond  4 april,  première avond in Theater Young Ones.  Met de voorstelling ‘De Normalen’ brengt dit jeugdtheater een stuk op de planken dat zo in De Spiegel gespeeld zou kunnen worden. Het spel is van een niveau waar sommige professionelen nog een puntje aan kunnen zuigen. Een glaasje champagne na afloop is dan ook zeer verdiend.

Maar voor het zover is moet er eerst gewerkt worden en dat betekent in dit geval hard werken. De spelers zijn constant in de weer en schieten van links naar rechts en letterlijk van boven naar beneden. De dialogen knallen in een razende vaart het podium over en soms ben je als kijker blij dat er even een moment van stilte is. Even bijkomen, want ook als publiek krijg je het nodige voor de kiezen.

De Normalen, een groep van tien heel verschillende jonge mensen. Ze voelen zich ongelukkig in onze geïndividualiseerde samenleving. Ze leven samen in één huis en proberen zo toch iets te betekenen, voor zichzelf en voor elkaar. Hoewel je als toeschouwer al snel het gevoel krijgt dat hun onderneming gedoemd is te mislukken, ga je ze allemaal waarderen. Je bent even bij ze thuis en terwijl je op je houtenbankje zit te kijken, moet je ze nemen zoals ze zijn.

Young Ones 1

De jongelui op het podium nemen je mee naar momenten van idioterie en lachwekkende hysterie, die zo om kunnen slaan in intens verdriet.  Van pijn in de kaken naar pijn in je buik en alle emoties die erbij horen. Het woordgebruik is van een jonge generatie, maar niet mis te verstaan. Lag het publiek een kwartier voor het einde nog slap van de lach, het komt stil naar buiten. “Indrukwekkend,” wordt er gemompeld. Daarna barst de ontvangstruimte  van het theater weer van enthousiasme uit haar voegen, wordt er geknuffeld, gefeliciteerd, geproost.

Young Ones 2

Nina, een van de speelsters vertelt dat ze super blij is met haar rol: “Hartstikke leuk, omdat die zo lomp is.” Ze lacht er stralend bij en haar ouders lachen al even hard mee. Vinden ze het niet erg dat hun dochter in haar ondergoed schreeuwend over het podium rent en obscene gebaren maakt? Ze schudden lachend hun hoofd: “Wij zijn wel wat gewend.” Net als de vader van Lune: “Allemaal gekkigheid,” lacht hij al net zo smakelijk, maar hij geeft toe dat sommige familieleden toch wel een beetje benauwd werden toen ze dachten dat Lune naakt op het toneel moest staan. Dat viel achteraf mee.

Young Ones 3

Zaterdag is er een tweede optreden en daarna is de voorstelling nog te zien op verschillende festivals. Voor meer info zie de website.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/04/05/volwassen-young-ones/18204/