apr 17

De eerste keer in Hedon

ArtEZ conservatorium tnEr zijn er die wel eens eerder in Hedon zijn geweest, maar niet sinds de verbouwing. Voor de meeste bezoekers op donderdag 16 april, is het gebouw een openbaring. “Nu kunnen jullie zien waar de kleinkinderen uithangen,” lacht Wim Fiselier. Wim Fiselier is de directeur van het ArtEZ conservatorium Zwolle en in de kleine zaal spreekt hij de ‘Vrienden van het conservatorium’ toe.

Ondertussen spoelt bij de technicus het zweet uit de poriën. Vlak voor aanvang van het concert heeft hij ontdekt welk publiek er in de zaal zit. Dames en heren op leeftijd met de armen over elkaar, rechtop in een stoel. “En twee bands met een volume die dit publiek zo van de stoelen kunnen blazen,” verzucht hij. Gelukkig gebeurt dat laatste niet en ondanks de gevouwen armen, beginnen de grijze kuiven al snel ritmisch mee te knikken.

Gratis
Het optreden van vandaag is gratis toegankelijk. Dat levert echter geen drommen mensen op. In de categorie ‘overige bezoekers’ valt één persoon: Albert Paasman. “Ik had de aankondiging gelezen in de agenda op de website van Hedon en werd nieuwsgierig. Ik hou ervan om naar beginnende bands te luisteren. Dan kan ik later wanneer ze zijn doorgebroken zeggen dat ik bij één van hun eerste optredens ben geweest.  En ik hou van alles wat gratis is,” voegt hij er lachend aan toe.

Bassiste
De eerste band die speelt is de band van bassiste Ilse de Vries. “Ik heb ook mijn vrienden meegenomen,” vertrouwt ze de microfoon toe, om vervolgens het eerste nummer aan te kondigen: ‘Lovely day’ van Bill Withers. Maar dan wel in een geheel eigen jasje. Ilse is vierdejaars student Jazz & Pop en gaat dit jaar afstuderen. Behalve dat het fijn is om naar haar en de band te luisteren, is het ook mooi om naar te kijken. Ilse heeft slanke vingers die heel elegant over de basgitaar bewegen. Haast liefelijk en dat terwijl de basgitaar een stoer instrument is.

ArtEZ conservatorium

Rondleiding
Op het moment dat de ‘Vrienden’ langzaam aan een beetje los gaan is het optreden voorbij. Terwijl het podium wordt klaargemaakt voor de tweede band, krijgt het publiek een rondleiding in de Poptempel aangeboden. In verband met de vele trappen is er voor mensen die slecht ter been zijn een aangepaste route. De nieuwsgierigheid lijkt het te winnen van stramme ledematen en het gezelschap verspreid zich in kleinen groepen door het gebouw.

“Wat kost nou een biertje hier?” wordt er gevraagd. “En wat kost een kaartje? Nemen alle bands hun eigen technici mee? Hoeveel mensen passen er in de zaal? Treden er alleen bands uit Zwolle en omgeving op?” De dames en heren willen graag alles zien en overal uitleg over. De rondleiders waarderen de belangstelling en leggen alles geduldig uit en laten alle ruimtes zien. “Komt u maar mee, dan gaan we nu naar de kantoren, want er wordt hier ook gewerkt, “ grapt één van de vrijwilligsters. De dames en heren volgen haar op de voet en het programma loopt uit.

Uitleg over de techniek

Uitleg over de techniek

Uitproberen
Ondertussen staat Joanne Smolders klaar op het podium. Joanne is zangeres, songwriter en percussioniste en ook zij heeft een band meegebracht. Evenals Ilse is Joanne eindexamenkandidate. De liedjes die de band speelt zijn eigen composities. Joanne is blij met haar optreden. “Ik ben met een nieuw project begonnen en ga een EP opnemen. Ik kan vandaag die nummers voor het eerst met publiek uitproberen.” Behalve dat Joanne zelf volop aan de weg timmert wordt ze ook door ArtEZ gesteund. Ze zal namens de hogeschool meedingen naar de conservatorium  ‘Talent award’ tijdens het Jazz in Duketown festival.

Joanne Smolders

Joanne Smolders

Nog meer optredens
Volgens Wim Fiselier is het conservatorium meer dan een onderwijsinstelling. “Het conservatorium levert een belangrijke bijdrage aan de cultuur in Zwolle. Dit jaar zijn er drie ‘Vrienden concerten’ in bijzondere locaties en in dat rijtje mag Hedon niet ontbreken.” Fiselier wijst ook op de eindexamenpresentaties die eraan staan te komen en waarvan er ook enkele in Hedon zullen plaats vinden. Het overzicht is binnenkort te vinden op de website.

ArtEZ conservatorium 6

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/04/17/de-eerste-keer-in-hedon/18540/