jun 10

Digitale revolutie in Het Noorden

kabeltelevisie CAS Het NoordenIn de buurt Het Noorden in de Zwolse wijk Dieze-West is vandaag, dinsdag 10 juni een kleine revolutie aan de gang. De bewoners van de ongeveer 190 particuliere woonhuizen hebben vanaf dinsdag geen gemeenschappelijk abonnement bij Ziggo meer. Alle abonnementen worden omgezet in individuele abonnementen. Hiermee komt na 44 jaar een einde aan de collectieve kabeltelevisie.

De woningbezitters krijgen hun radio- en televisiesignaal via het particuliere kabelnetwerk van Vereniging Centraal Antenne Systeem (CAS) Het Noorden. Doordat het televisiesignaal collectief werd ingekocht bij Ziggo en omdat het onderhoud van het kabelnetwerk door de vereniging werd gedaan konden de leden van de vereniging televisiekijken tegen een zeer laag tarief.

CAS Het Noorden werd in 1970 opgericht om de huizen in de wijk te voorzien van televisiesignaal. Er werd één grote antenne geplaatst, zodat alle kleine antennes van de daken van de huizen konden verdwijnen. De kwaliteit van het centraal geleverde signaal was beter en de huiseigenaren hadden minder kosten.

Later werd de mast verwijderd en werd radio- en televisiesignaal centraal ingekocht bij de vele voorlopers van Ziggo.

Inmiddels zijn de technische mogelijkheden veel groter geworden. Via kabelnetwerken, die eerst alleen voor radio- en televisie bedoeld waren, is nu ook telefonie en internet mogelijk. Zover is het in Het Noorden echter nog niet. Ook niet nu de overstap naar individuele abonnementen bij Ziggo is gemaakt.

Netwerk is geschikt voor internet

Hoewel het kabelnetwerk van CAS Het Noorden wel geschikt is gemaakt voor telefonie en internet, is het gebruik ervan nog niet mogelijk. Ziggo wil uitsluitend gebruik maken van specifieke versterkers en het netwerk van Het Noorden gebruikt versterkers van een ander type. Niet dat dit een bezwaar hoeft te zijn maar Ziggo stelt zich hierin vasthoudend op. Daardoor worden de leden van CAS Het Noorden waarschijnlijk onnodig op kosten gejaagd. Of het netwerk aangepast wordt aan de wensen van Ziggo is nog even de vraag.

Of de bewoners van Het Noorden blij moeten zijn met de overgang van het gemeenschappelijke abonnement naar het individuele abonnement is ook nog maar de vraag. Immers, de kosten bij CAS Het Noorden waren heel erg laag. Er werd ongeveer 75 euro per jaar (6,25 euro per maand) betaald voor televisiesignaal. Het goedkoopste abonnement bij Ziggo, TV Standaard kost al 17,75 euro per maand, dat is 213 euro per jaar en dus 138 euro duurder.

Of de leden van CAS Het Noorden deze enorme prijsverhoging ook gaan betalen is nog onduidelijk. De vereniging heeft afspraken gemaakt met Ziggo over de prijs. Maar of deze afspraken ook over een jaar of wat nog geldig zijn is volstrekt onduidelijk.

Onderhoud kabelnetwerk CAS Het Noorden

Toevallig werd vrijdag 6 juni onderhoud gepleegd aan het kabeltelevisienetwerk van CAS Het Noorden. De centrale verzamelkast in de Avercampstraat werd verplaatst. De oude kast, die stond op de plaats waar vroeger de grote televisiemast de lucht in priemde, voldeed niet meer aan de huidige veiligheidseisen. De nieuwe kast staat ongeveer op dezelfde plaats maar is weer geheel up to date. Het stukje vrijgekomen grond wordt schoongemaakt en opnieuw bestraat.

Inmiddels is er ook een nieuwe kast in de buurt geplaatst door Ziggo. In de Albert Cuypstraat is, ter hoogte van de Jan Tooropstraat een grote kast neergezet. Het is de bedoeling dat het netwerk van CAS Het Noorden in de toekomst hierop wordt aangesloten. Of er dan ook direct glasvezel in de buurt komt is wel een wens maar of dit financieel haalbaar is, moet nog blijken. En of de bewoners er blij mee moeten zijn? Aan alles hangt een (fors) prijskaartje.

MEER INFORMATIE:
E-mail: Info@cashetnoorden.nl
Website: www.cashetnoorden.nl

Kabel televisie CAS het Noorden

Onderhoud aan de versterker kast van het kabelnetwerk van CAS Het Noorden.

 

kabeltelevisie CAS Het Noorden

Onderhoud aan de versterker kast van het kabelnetwerk van CAS Het Noorden.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/10/digitale-revolutie-in-het-noorden/19567/