jun 18

Wijkteam Zwolle heeft verpleegster nodig

Zwolle logo gemeente TnVoorzichtig worden de eerste contouren van het sociale wijkteam zichtbaar. Vanaf 1 januari moet een groot deel van de zorg in Zwolle – en de andere Nederlandse gemeenten – dankzij dit laagdrempelig team met zorggeneralisten en een kleine schil specialisten goedkoper en dichter bij mensen geregeld worden.

Maar de grote afwezige in de Zwolse samenstelling is nu nog de wijkverpleegkundige.

Een groot deel van de gemeenteraad ziet in de wijkverpleegkundige juist de perfecte schakel tussen bewoners die zorg nodig hebben en het wijkteam. Dat bleek maandagavond tijdens een raadsdebat over de invoering van sociale wijkteams. Omdat de zo gewenste zorgverlener wordt ingezet en uitbetaald door de zorgverzekeraar is het lastig om ze bij het wijkteam te betrekken.

Dat team krijgt namelijk geld van de gemeente. De raad stelde zich de vraag hoe de wisselwerking tussen beiden verloopt als de verpleegkundige vanaf volgend jaar geen deel uitmaakt van het wijkteam.

“Wat ons betreft gaan we weer terug naar het systeem van vroeger waar de wijkzuster op de fiets van huis naar huis ging”, zei Tjitske Siderius van de SP. Wat haar betreft komt de verpleegkundige gewoon bij het sociaal wijkteam. “De wijkverpleegkundige kan goed indiceren. Ideaal voor het wijkteam.”

Ook het CDA ziet een rol voor de wijkverpleegkundige binnen het sociaal wijkteam. “Maar ook voor de huisarts en onderwijzer”, zei Judith Compagner die benadrukte dat de contouren van het sociale wijkteam voor haar en haar partij nu nog te onduidelijk zijn.

Birgit Michies van de PvdA miste bovendien iemand uit de psychiatrie, zo liet ze weten.

Henk Schipper van D66 had een goede reden gevonden om nu nog niet te snel de veelbesproken zorgverleenster bij het sociaal wijkteam te betrekken. “Als wij nu zeggen ‘het moet’ dan wordt de onderhandelingspositie van de gemeente bij de verzekeraar minder stevig”, vond hij. Want wil de gemeente de wijkverpleegster binnen het sociaal wijkteam halen, dan zal het met de verzekeraar – in Zwolle is Achmea de grootste – moeten afspreken tegen welke prijs en voorwaarden de diensten worden ingekocht.

Patrick Rijke van GroenLinks maakte zich zorgen over extra bureaucratie. “Het is niet de bedoeling dat er weer een lijn voor de eerstelijnszorg komt”, vond hij. Volgens de fractievoorzitter ligt dat gevaar wel op de loer als de wijkverpleegkundige straks voor het sociale wijkteam als een soort doorverwijzer van hulp gaat fungeren.

Wethouder Nelleke Vedelaar liet na het debat schriftelijk weten dat de gemeente in overleg is met Achmea over de gewenste verbinding tussen wijkteam en wijkverpleegkundige. “Inzet daarbij van de gemeente is maximale ruimte voor lokaal maatwerk én maximale verbinding van de wijkverpleegkundige zorg met de sociale wijkteams. Ook de organisaties die nu wijkverpleging bieden in Zwolle wensen in te zetten op deze verbinding”, laat ze de gemeenteraad weten.

Dit artikel is van 17 juni 2014, overgenomen van de website van De Stentor.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/18/wijkteam-zwolle-heeft-verpleegster-nodig/19798/