jun 19

Wijkwethouder zet diamanten bruidspaar in de bloemen

60 jaar getrouwd TnDe heer en mevrouw Van der Schuur-Korthuis zijn donderdag 19 juni 2014 60-jaar getrouwd. Nelleke Vedelaar, wijk wethouder van o.a. Diezerpoort, bezoekt het echtpaar om hen te feliciteren en verrast hen met keramieken vaas. Het jubilerende echtpaar woont aan de Mombaerstraat in Dieze-Oost.

Kornelius van der Schuur (geboren 7 februari 1930 te Scheemda in Groningen) volgde de lagere school in Borgercompagnie en in Kolham. Het op zijn achtjarige leeftijd overlijden van zijn moeder en de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat hij zijn opleiding moest afbreken. Als oudste in een gezin van zes kinderen moest hij er mee voor zorgen dat er brood op de plank kwam.

Hij pakte allerlei banen aan. Zo werkte hij op de scheepswerven, in de aardappel-meelindustrie, verkocht op mooie zomerse dagen ijs, en volgde tussendoor een hoveniersopleiding.Hij legde daarna siertuinen aan bij welgestelden en onderhield deze als zelfstandig hovenier.

Hillechiena van der Schuur-Korthuis (geboren 31 maart 1930 te Anloo in Drenthe) volgde de lagere school in Annerveenschekanaal en Kielwindeweer, op de grens van de provincies Drenthe en Groningen. Ze komt uit een gezin van zes kinderen. Na haar lagere schoolopleiding heeft ze enkele jaren gewerkt bij een atelier in Wildervank.

Nelleke Vedelaar met plantina echtpaar

In 1950 ontmoeten zij elkaar op een dansavond in Harkstede. Het klikte al gauw. Eind dat jaar werd Kees opgeroepen om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Hij werd ingelijfd bij het Korps Mariniers en werd in 1951 voor een jaar uitgezonden naar Suriname. Door elkaar brieven te schrijven, die per boot werden vervoerd, hielden ze contact. De relatie was hecht en hield ondanks de grote afstand stand.

Na de militaire dienstplicht trad Van der Schuur in 1953 als leerling-conducteur in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen. Zijn standplaats werd Zwolle, waar hij tot aan zijn pensionering heeft gewerkt als hoofdconducteur. Omdat er in Zwolle geen woningen beschikbaar waren verbleef hij meerdere jaren in een kosthuis in de Spoorstraat. Op 19 juni 1954 traden zij in Hoogezand in het huwelijk en kwamen mede hierdoor in 1955 in aanmerking voor een woning in de Paulus Buysstraat. Hier hebben ze het merendeel van hun leven gewoond.

Zowel meneer als mevrouw zijn zeer actief geweest in het maatschappelijke leven. Kees van der Schuur is jarenlang bestuurslid en voorzitter geweest van de ‘Groninger Molleboon’, de vereniging van Groningers in Zwolle en omstreken. Hij maakte deel uit van de toneelgroep van deze vereniging. In 2012 op 82 jarige leeftijd stond hij voor het laatst actief op de planken. Ook was hij in het verleden politiek actief voor de PvdA in de gemeente Zwolle. Hij is nog steeds betrokken bij de herdenkingen bij de verzetsmonumenten aan de Meppelerstraatweg, in Berkum en het Engelse werk.

Echtpaar Van der Schuur-Korthuis

Mevrouw was eveneens lid van de Groninger vereniging, maar ook van de Drentse vereniging in Zwolle. Zo zat ze in de bij deze verenigingen in de volksdansgroep en in het zangkoor. Hillie van der Schuur-Korthuis heeft met name voor de opvang van de kinderen gezorgd. Ze stond en staat altijd voor hen klaar. Haar gezondheid laat wat te wensen over. Vijf jaar geleden heeft ze een hersenbloeding gehad en draagt daar nog wat gevolgen van. Beiden genieten nog steeds vol van het leven. Ze hebben een stacaravan in de Drentse bossen nabij Zuidlaren, waar ze veel verblijven. Het echtpaar heeft twee zoons en drie kleinkinderen.

Met dank aan Harry Ten Klooster voor de foto’s.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/19/wijkwethouder-zet-platina-bruidspaar-in-de-bloemen/19812/