jun 20

Stilohal krijgt graffiti makeover

Graffiti tnEén van de grootste graffiti evenementen van Nederland zal midden in onze wijk plaatsvinden. Op 9 en 10 augustus gaan tussen de vijftig en zestig graffiti schrijvers teksten spuiten op de buitenmuren van de Stilohal aan de Van Wevelinkhovenstraat. Dat betekent een ‘mega jam’ met internationale allure. “We brengen een icoon uit New York naar de Diezerpoort.”

Aan het woord is Makkie van de Berg, graffitischrijver in hard en nieren. De icoon die hij bedoelt is Skeme. Een schrijver met een internationale status. “Hiermee kunnen we heel Zwolle laten zien wat graffiti is,” verklaart Makkie, die overigens wel begrip heeft voor mensen die bepaalde graffiti vandalisme noemen.

“Dat komt ook omdat we in Zwolle geen gedoogmuren hebben. Op plaatsen waar je dat wel hebt, zoals bijvoorbeeld in Leeuwarden, daar zie je buiten die muren bijna geen graffiti in de stad. Tot 2010 hadden we een hier gedoogmuurtje bij Hedon, maar dat is helaas vervangen door een hek.”

Taggen
Een ‘tag’ is de meest voorkomende vorm van graffiti. Het zijn deze snelle, eenkleurige namen die de meeste ergernis geven wanneer deze ongevraagd gespoten worden. Het mag ook niet. Taggen is net als graffiti illegaal. Voor het evenement in augustus heeft de gemeente echter toestemming gegeven. De kunstenaars kunnen met een gerust hart aan het werk. Makkie zag graag dat er in Zwolle meerdere gedoogmuren geplaatst zouden worden, zodat liefhebbers zonder gevaar en dus niet gehaast, kunnen werken. Dat zorgt voor een resultaat waar de ‘tag’ bij in het niet valt.

Makkie van den Berg bij een 'tag' uit zijn jonge jaren

Makkie van den Berg bij een ‘tag’ uit zijn jonge jaren op de Stilohal

Waarom dan toch gehaast ‘taggen’? “Om naamsbekendheid te krijgen,” legt Makkie uit. “Je hebt een schrijversnaam en je wilt dat die bekend wordt.” Makkie van den Berg groeide op in Diezerpoort en zijn eerste ‘tags’ zijn dan ook bij ons in de wijk te vinden. Zijn schrijversnaam is Come en op zijn twaalfde spoot hij Come op de muur van de Stilohal. Nu, dertig jaar later, zorgt hij ervoor dat die eerste ‘tag’ weg gesausd wordt. “Eerst worden de muren wit en dan komt er een skyline van Zwolle op. Op die skyline gaan de schrijvers aan het werk. De muren worden in zo’n zestig vakken verdeeld.”

TV
Dat betekent dat het groen bij de gevel eerst weggehaald moet worden en dat de kunstenaars tijdens het evenement op steigers moeten werken. “Drie verdiepingen hoog,” lacht Makkie. De organisatie verwacht dat er minimaal duizend mensen op het evenement af zullen komen en inmiddels zijn diverse televisieomroepen uitgenodigd verslag te komen doen. Behalve het aanbrengen van gekleurde straatkunst zullen er bij de Stilohal kraampjes staan met eten en drinken. Daarnaast mag de muziek natuurlijk niet ontbreken. Natuurlijk, want graffiti en Hip-Hop gaan samen. Voor een stad als Zwolle met naam in de Hip-Hop scene is het volgens Makkie dan ook vanzelfsprekend dat er een enorme graffiti ‘jam’ wordt organiseert.

graffiti 1

Wedstrijd
Voor belangstellende jeugd wordt een workshop georganiseerd. De schrijvers doen mee aan een wedstrijd waarmee een werkstuk van een grote graffitikunstenaar valt te winnen. Maar voor de bekostiging hiervan is de organisatie nog op zoek naar sponsoren. Wilt u uw naam verbinden aan dit (inter)nationale evenement, dan kunt u contact opnemen met Egbert Mulder, uitbater van restaurant Stilo op 06 419 979 25. Voor algemene informatie kunt u Makkie van de Berg bereiken op 06 146 516 34.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/20/stilohal-krijgt-graffiti-makeover/19829/