jun 22

Verrassend fietsmuseum in Dieze-West

Fietsmuseum Gait Rigter TnGait Rigter, de bekende fietsspecialist in Dieze-West, heeft sinds enige tijd een museum in zijn winkel. Op de eerste verdieping verzamelt hij alles wat met fietsen te maken heeft.

Er is daar een keur aan fietsen te bewonderen. Bijvoorbeeld een vélocipède (de fiets met het hele grote voorwiel en dat hele kleine achterwieltje), maar ook nieuwere exemplaren.

Niet alleen fietsen maar ook alles wat er mee te maken heeft, zoals achterlichtjes, fietsbellen, carbidlampen, dynamo’s, zadels en fietsplaatjes. Dat was een plaatje dat iedereen op de fiets moest aanbrengen en aangaf dat er fietsbelasting was betaald. Het plaatje werd ingevoerd in 1924 en in de tweede wereldoorlog afgeschaft, daarna is niet meer teruggekomen. Niet iedereen hoefde belasting te betalen. Kon je dat niet, dan kreeg je een plaatje met een gat er in. Ook die heeft Rigter in zijn verzameling.

Fietsplaatjes die aangeven dat er belasting is betaald, ingevoerd in 1924

Fietsplaatjes die aangeven dat er belasting is betaald, ingevoerd in 1924

Gait Rigter verzamelt ook voorwerpen die met de fiets te maken hebben. Reclameborden, reclamefoto’s, neonreclame, boeken en veel miniatuurvoorwerpen van de fiets. Het is een enorme sortering van voorwerpen. Heel indrukwekkend en natuurlijk is het werk nog lang niet af. Zo worden dia’s gedigitaliseerd, boeken beschreven en verder alle fietsen die al wel verzameld zijn nog nagekeken en beoordeeld of ze wel of niet zullen worden opgenomen in het museum.

Museum Gait Rigter 2014 05-08-003

Fietsen en bromfietsen die je nu niet meer op de weg ziet

De vader van Gait Rigter is in september 1933 begonnen met een fietsenzaak aan de Langenholterweg. Dit gedeelte van deze weg bestaat niet meer. Eind jaren 50 begin jaren 60 is het gedeelte vanaf de Middelweg helemaal op de schop genomen. Boerderijen zijn afgebroken, mensen weggetrokken en daarvoor in de plaats kwamen de Stilo sporthal, de dierenweide, de winkels van de Hogenkampsweg en de flats achter de miljoenste na de oorlog gebouwde woning. Van deze periode heeft Rigter een indrukwekkende fotocollectie. De winkel en werkplaats van Rigter moesten ook verplaatst worden. Hij ging naar de Holtenbroekerweg en later naar de hoek Esdoornstraat/Rembrandtlaan. Vorig jaar bestond de zaak 80 jaar en wordt nu gerund door twee zoons van Gait Rigter.

In het museum is een keur aan fietsen te bewonderen

In het museum is een keur aan tweewielers te bewonderen

In het museum staat ook een klein fietsje dat door de vader van Gait zelf is gemaakt. Heel schattig om te zien. Kortom: Gait Rigter is een enthousiast verzamelaar en heeft veel bij elkaar gebracht.

Gait Rigter met zijn vélocipède

Gait Rigter met zijn vélocipède

Aan het slot van de rondleiding wijst hij ook nog op de Historische Rijwielvereniging ‘De Oude Fiets’, met een tijdschrift ‘Het Rijwiel’. Voor liefhebbers een must om je verder te verdiepen in het fenomeen: Fiets.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/22/verrassend-fietsmuseum-in-dieze-west/19907/