jun 24

Architectuur nieuwe wijk Diezerhof

HemerkenstraatDe komende twee jaar worden in het gebied tussen de Van Schoonhovenstraat en Regelandisstraat in Dieze-Oost, zesenveertig koopwoningen en achtenveertig sociale huurwoningen gebouwd. Nijhuis Bouw heeft de aanbestedingsprijs van SWZ gekregen voor het beste bouwplan. 19 Het Atelier Architecten heeft daarvoor het winnende ontwerp gemaakt.

Voor dit gebied heeft SWZ een selectie uitgeschreven, om het beste bouwplan te maken. Hieraan hebben verschillende architectenbureaus aan meegedaan. Uit deze aanbestedingswedstrijd is 19 Het Atelier Architecten met hun ontwerp als beste uitgekozen door SWZ en de gemeente Zwolle. Dit architectenbureau is een Zwols architectenbureau, dat al meerdere projecten in Zwolle heeft ontworpen, waarvan een appartementengebouw aan de Geert Groottestraat en de laatste drie flats aan de Pieter Steynstraat. Het bureau is dus bekend met Dieze-Oost.

Kruisverband en Franse Balkonnetjes te zien in ontwerp Bron: Nijhuis Bouw

Kruisverband en Franse Balkonnetjes te zien in ontwerp Bron: Nijhuis Bouw

Er is gekozen voor een bouw die past in de omgeving. De woningen zijn sober, maar met veel details, bijvoorbeeld in metselwerk van het pand, kleur stenen en de kleur van de kozijnen. Er is een vertaling door de architect gemaakt van de jaren vijftig naar een eigentijds ontwerp. Om de wijk wat afwisselender te maken, is gekozen voor zowel koop- als huurwoningen. De woningen zullen qua bouw voor een deel lijken op de flats die worden gesloopt. Er zal een deel van de woningen gemaakt worden in gekruist verband. Maat en ritme van de portiek van de oude flats wil de architect zo terug brengen, wat kenmerkend voor de buurt was. Verder zullen er Franse balkonnetjes gemaakt worden, die herinneren aan de balkons van de portiekflats.

Woningen uitkijkend op de straat Bron: Nijhuis Bouw

Woningen uitkijkend op de straat Bron: Nijhuis Bouw

Wel heeft men niet voor flats gekozen, maar voor eengezinswoningen. Alle mensen kijken met hun woonkamers uit op de straat. Zo wil men het contact met de straat beter maken in deze buurt. Het architectenbureau heeft destijds ook een wijk in Almere opgeknapt, door flats door woningen met bankjes en voortuintjes aan de voorkant te vervangen. Deze buurt is daardoor behoorlijk in de lift gegaan. De bewoners voelen zich meer betrokken in de buurt.

Voor het bouwplan van de Diezerhof heeft 19 Het Atelier Architecten als beoordeling negen van de tien punten gekregen voor het ontwerp van SWZ.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/24/architectuur-nieuwe-wijk-diezerhof/19935/