jun 26

Kijkje in de Multiculturele Buurtkamer Dieze

WijZ Multiculturele BuurtkamerSengul Sacik-Kelekci begeleidt de Multiculturele Buurtkamer in Dieze-Oost. Ze werkt al bijna zes jaar als allochtonen ouderenadviseur bij WijZ in de WijZlocatie De Terp.

Sengul heeft een adviserende en informatieve functie, voornamelijk voor allochtone senioren. Dit kan persoonlijk of bij de mensen thuis. Door haar functie als allochtonen ouderenadviseur, heeft zij vorig jaar het initiatief genomen, om de Multiculturele Buurtkamer op te zetten.

De Multiculturele Buurtkamer is voor zelfstandig wonende mensen van allochtone afkomst. Vrijwilligers maken samen met de deelnemers en de medewerkers van WijZ, een gevarieerd programma. Dat is belangrijk voor allochtonen die moeilijk de deur uit komen en daardoor weinig contacten hebben.

De Multiculturele Buurtkamer is in oktober 2013 ontstaan. We hebben al eerder een artikel aan de opening gewijd. De buurtkamer is er elke woensdag van 10.30-15.30 uur. Er komen nu acht mensen in totaal, afkomstig uit Hongarije, Turkije, Filipijnen, Suriname, China en Eritrea. De jongste deelneemster is begin vijftig en de oudste is een tachtigjarige. De meeste deelnemers komen met eigen vervoer naar de Terp. Er worden geen mensen door deze buurtkamer thuis opgehaald. Met vrijwilligers of stagiaires erbij bestaat de buurtkamer uit meestal elf of twaalf mensen. Laatst vroeg een deelneemster hoeveel nachten ze nog moest slapen, voordat ze weer kon deelnemen aan de buurtkamer,” meldt Sengul tevreden.

Allochtonen adviseur van WijZ: Sengul Sacik-Kelekci

Allochtonen adviseur van WijZ: Sengul Sacik-Kelekci

In deze buurtkamer komen mensen met een beperkt netwerk. Mensen die moeilijk sociale contacten sluiten of dat moeilijk vinden om te doen. In de groep worden voornamelijk leuke en nuttige dingen gedaan als rummikubben, sjoelen, seniorengym, bal overgooien of buiten wandelen. Er is ook tijd voor een broodmaaltijd, waar de deelnemers zelf voor het brood en beleg zorgen. Daarnaast houdt Sengul middagen met een thema over bijvoorbeeld gezondheid. Soms nodigt ze sprekers van organisaties uit waar de deelnemers graag wat meer over willen weten. Ze stimuleert de deelnemers om zo veel mogelijk in het Nederlands te communiceren. Ook is er dan gelegenheid voor het invullen/lezen van formulieren/brieven. Indien nodig verwijst ze deelnemers door naar andere organisaties.

Zelfstandig wonende allochtone mensen kunnen het door uiteenlopende oorzaken moeilijker krijgen. Bijvoorbeeld door ziekte of beperkingen of omdat zij al langere tijd alleen zijn. Soms is het nodig om iets extra’s voor hen te organiseren. Zodat zij op hun eigen manier actief kunnen zijn en contact kunnen blijven houden met hun omgeving. De Multiculturele Buurtkamer is er voor iedereen met allochtone afkomst, ongeacht de leeftijd, die zo’n steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Voor informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met de allochtonen adviseur van WijZ: Sengul Sacik-Kelekci, telefoonnummer 038-851 57 40.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/26/kijkje-in-de-multiculturele-buurtkamer-dieze/19983/