jun 27

Heb jij LEFF?

Start LEFF TNLEFF start in september 2014 in de wijken Diezerpoort en Holtenbroek. De doelgroep bestaat uit kinderen van zeven tot dertien jaar die boven een gezond gewicht zijn. Zorgverleners noemen dat overgewicht of obesitas. Zwolle is één van de acht pilotgemeentes in Nederland waar LEFF van start gaat.

Mensen vinden het vaak moeilijk om openlijk te praten over gewicht. Omdat ze bang zijn dat ze iemand beledigen of iets verkeerds zeggen. In onze huidige omgeving, vol verleiding, is het niet raar dat kinderen boven een gezond gewicht raken.

Wist je bijvoorbeeld dat er wel zes suikerklontjes in één glas cola zitten en dat je wel 36 minuten moet dansen om een kleine chocoladereep te verbranden? LEFF wil wat doen aan overgewicht met een positieve insteek op zelfvertrouwen en gedragsverandering.

Het is geen dieet of afvalprogramma. “Afvallen is niet het doel, maar verbeteren van de leefstijl. Het moet leuk zijn voor kinderen en informatief zijn voor de ouders. Het gaat om anders kijken naar een leefstijl”, aldus LEFF-coach Helga van den Berg. De begeleiding van het project bestaat uit een voedingsgedragscoach, een bewegingscoach en een assistent. De eindverantwoordelijke is Sandra van der Velden van Travers Welzijn.

Frank van der Snel, Sandra van der Velden en Helga van den Berg

Frank van der Snel, Sandra van der Velden en Helga van den Berg

Hoe ziet het traject eruit?
Kinderen en ouders uit de wijk komen in een groep die tien weken lang, twee keer per week, een bijeenkomst heeft. In het eerste uur gaat het over concrete tips en adviezen, bijvoorbeeld welk eten en drinken goed of slecht voor je is. Daarna gaan de ouders samen met de LEFF-coach in gesprek, terwijl de kinderen zich bezighouden met spel en sport onder leiding van de bewegingscoach van Sportservice Zwolle. De groep zal bestaan uit maximaal vijftien kinderen en hun begeleider(-s). De locatie zal zijn in de Diezerpoort of Holtenbroek.

Aanmelden
Informatie en registratieformulieren kunt u digitaal vinden op de site www.start-leff.nl of via de LEFF-coach Helga van den Berg, via e-mail h.vdberg@travers.nl of 06-13850770. Aanmelden kan ook bij projectleidster Sandra van der Velden, via e-mail s.vdvelden@travers.nl of 06-55141074.

LEFF staat voor Lifestyle, Energy, Fun & Friends. Dit leefstijlprogramma is de Nederlandse versie van het internationale programma MEND (Mind, Exercise, Nutrition… Do it!) Het is ontwikkeld door experts in kinderdiëtiek, kinderpsychologie en beweging. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). LEFF is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/27/heb-jij-leff/20046/