jun 27

Samenwerking WijZ, De Kern en Jeugd ggz

WIJZpodiumpubliek_zpsa20f7863Binnen de Dimence Groep zijn nu de drie onderdelen die sterk aan de WMO zijn gerelateerd, dicht bij elkaar gepositioneerd. De aftrap van de samenwerking vond plaats tijdens een personeelsmiddag voor Jeugd ggz, De Kern en WijZ.

In het IJsseldelta stadion in Zwolle vonden zij volop verbinding. De Kern bevindt zich in Diezerpoort aan de Simon van Slingelandtplein 26 en de WijZ-locatie is in De Terp.

Op 1 januari 2015 verandert er veel voor gemeenten. Er worden zware zorgtaken overgeheveld, waaronder de jeugdzorg. WijZ, De Kern en Jeugd ggz realiseren zich dat die veranderingen ook moeten leiden tot een andere manier van werken. De drie organisaties maken deel uit van de Dimence groep en werken samen onder één directie.

Dat biedt tal van mogelijkheden om elkaars kwaliteiten te benutten en dwarsverbanden te leggen. Daarmee kunnen de nieuwe doelen worden gerealiseerd. Niet onbelangrijk daarbij is dat er minder geld beschikbaar zal zijn voor het realiseren van zorgtaken. Het doel dat de organisaties zichzelf daarbij stellen is “Dat kwetsbare mensen mee kunnen blijven doen, ondanks het zwaardere weer waar we in terechtkomen,” aldus directeur Hans Bonten bij de aftrap van de bijeenkomst op het kunstgras van PEC.

Werkgebied
De directeuren Hans van Andel en Hans Bonten haalden symbolisch hun doel door te letterlijk een bal in het net te schieten. Overigens met gemengde gevoelens: Bonten kon het niet laten om met een FC-Twente sjaal op het veld te verschijnen. Ook de circa 300 personeelsleden op de tribune juichten in ongeveer gelijke delen bij de namen Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en Heracles. Daarmee is ook ongeveer de omvang van het werkgebied van de drie organisaties aangeduid: grofweg het gebied tussen Steenwijk, Hardenberg, Almelo en Zutphen.

Eigen kracht en netwerken
Tijdens de bijeenkomst werd niet alleen de nieuwe huisstijl en de nieuwe website www.jeugdggz.com gepresenteerd. Er werd meteen nagedacht over de mogelijkheden om gezamenlijk te werken aan de beste ondersteuning voor kwetsbare mensen. Daarbij werd veel gepraat over ‘eigen kracht’ en ‘netwerken’. Daarmee onderschrijven ook de medewerkers de mogelijkheden die mensen zelf hebben om problemen op te lossen én de mogelijkheden van mantelzorgers, vrijwilligers, buren, vrienden en bekenden. Niet voor niets is de nieuwe website van Jeugd ggz opgebouwd uit deze drie etages: wat kun je zelf, wat kan je netwerk en in laatste instantie: wat kunnen wij voor jou doen.

Directeur Hans van Andel voerde ook een warm pleidooi voor goede professionele zorg: “We kunnen veel oplossen met eigen kracht, maar er zijn ook kinderen en jongeren met grote problemen; met autisme, met angst, met trauma’s. Zij mogen nooit vermorzeld worden onder te hoge verwachtingen over eigen kracht. Zij verdienen de beste zorg en aandacht. De conclusie van van Hans Bonten is dat de drie organisaties samen alles in huis hebben: “Vrijwilligerswerk, welzijnswerk, maatschappelijk werk én professionele zorg, in het kader van de gemeenten waar we voor werken. En vooral niet te vergeten: samenwerkingspartners. We moeten stevig samenwerken de komende tijd, om er te zijn voor de mensen die ons nodig hebben.”

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/27/samenwerking-wijz-de-kern-en-jeugd-ggz/20060/