jun 29

Duofiets biedt bewoners kans op een uniek uitje

Koos en Els op de duofiets TnJe kunt niet meer thuis wonen, maar moet opgenomen worden in een zorghuis. Maar altijd binnen zitten is natuurlijk ook niet leuk. Wat doe je dan voor je bewoners? Je probeert oplossingen te vinden en zo heeft het zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck, gevestigd aan de Bagijneweide 3, haar oog laten vallen op een duofiets.

Dit is een fiets die gestuurd wordt door een vrijwilliger, maar waar de bewoner meefietst. Het mes snijdt dus aan twee kanten, want de bewoner zit niet werkloos naast de bestuurder, maar doet ook iets. De bewoner bepaalt het tempo, de bestuurder stuurt, remt en bepaalt de richting. De duofiets heeft elektrische ondersteuning en mag op het fietspad rijden.

De fiets is geleverd door Schakelaar Tweewielers op het Diezerplein, dat is handig voor het onderhoud. De duofiets wordt om en om gebruikt door het Wilhelmina van Sonsbeeckhuis en het Anna Heerkenshuis aan de Hertenstraat.

De aanschaf van de duofiets is voor een groot deel mogelijk gemaakt door een gift van De Gasthuizen Zwolle. Volgens de website van De Gasthuizen doet deze het volgende: “Gasthuizen biedt financiële bijdragen aan initiatieven voor senioren in Zwolle. Verenigingen, clubs en andere groepsverbanden met ideeën om het welzijn van senioren te bevorderen, kunnen bij deze Zwolse stichting een bijdrage aanvragen. Bijvoorbeeld voor een uitstapje of voor materiaal dat nodig is voor activiteiten.Deze steun is in het leven geroepen om iets extra’s te doen voor senioren, iets waarvoor binnen de betreffende organisatie geen geld beschikbaar is.”

Alie Visser en Koos Heemstra op de duofiets

Alie Visser en Koos Heemstra op de duofiets

“Het is een fantastische aanschaf, de bewoners genieten van een uurtje fietsen. Je ziet de mensen helemaal blij terugkeren”, zegt Alie Visser, hoofd Cliëntenzorg. Maar dat zou niet mogelijk zijn geweest zonder vrijwilliger Koos Heemstra. Volgens mevrouw Visser is hij heel betrokken, is niet stressgevoelig en kan zelf in actie komen als er onderweg pech is. Want dat komt af en toe voor, zo liep de ketting van de fiets af in de buurt van de IJsselbrug. Dat kon hij zelf niet oplossen, dus moest er hulp komen. Alleen de opgeroepen hulpverlener kende Zwolle niet goed en moest er wel even gewacht worden. Gelukkig werd het goed opgelost.

Redactielid Els Rademaker-Vos rijdt met bestuurder Koos Heemstra over de Rhijnvis Feithlaan

Redactielid Els Rademaker-Vos rijdt met bestuurder Koos Heemstra over de Rhijnvis Feithlaan

Een redactielid van Wijkkrant Diezerpoorter wilde ook wel eens proberen hoe het is om op een duofiets te rijden. Het was een fijne ervaring en heel goed voor te stellen dat de bewoners tijdens het ritje een geweldige tijd hebben.

Kortom: de duofiets is een prachtige ondersteuning van de dagbesteding van bewoners van een verpleeghuis, maar een vrijwilliger zoals Koos Heemstra is daarbij onmisbaar.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/29/duofiets-biedt-bewoners-kans-op-een-uniek-uitje/20109/