jun 30

Jong Jubal brengt muziek in het groen

Jong Jubal Muzikidz TnEen avondwandelingetje maken en dan ineens getrakteerd worden op vrolijke muziek, dat kan je in Park de Hogenkamp makkelijk overkomen. Op woensdagavond bijvoorbeeld wanneer Jong Jubal oefent op één van de grasveldjes. In de maat lopen en ondertussen een lekkere deun blazen of trommelen is absoluut niet makkelijk, maar een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. “En als je echt iets wilt dan lukt het ook,” klinkt het zeer zelfverzekerd uit de mond van de dertien jarige Gwenda.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Gwenda is ondanks haar dertien lentes al zeven jaar verbonden aan Jong Jubal. Ze begon als Guard (vlaggendrager), maar wilde toch liever ‘blazen’. “Met blazen kun je meer bereiken. Ik wil er mijn baan van maken.” Waarom een saxofoon zo leuk is? “Je kunt je eigen muziek meer vormgeven door de manier waarop je de noten aanzet. Het is eerst wel moeilijk om te leren hoe je je tong op en neer moeten bewegen over het rietje, maar je hebt heel veel knoppen die je kunt gebruiken. Dat maakt het weer makkelijker.”

Nick heeft niet veel knoppen tot zijn beschikking. Hij roffelt met twee stokken op een snare (uitspraak snèr) drum. “Dat snare heeft te maken met de snaren onder de trommel,” legt Nick uit. “Die zorgen voor de trilling.” Nick oefent thuis iedere dag en nee, daar heeft de familie geen last van. Ik heb een elektrisch drumstel met een koptelefoon,” lacht hij. Om daar heel serieus aan toe te voegen: “Een snare drum dreunt ook niet zo door de muren hoor.” Wat hij zo leuk vindt aan trommelen? “Je kunt er zo lekker op los gaan.”

Jong Jubal 2014-06-11-02

Nick vindt het nog een beetje moeilijk om goed in de maat te lopen en te trommelen, maar hij krijgt vandaag de verrassing van zijn leven midden op het grasveld. De blazerssectie draait zich om en met trommels achter zich en blazers voor zich staat Nick letterlijk in het middelpunt. Verlegen laat hij de klanken van ‘Lang zal hij leven’ over zich uit storten. Hij wordt de volgende dag elf jaar en de hele band wil hem daar muzikaal mee feliciteren.

Jong Jubal 2014-06-11-03

Antoinet Wiersma kijkt het allemaal lachend aan. Zij is één van de begeleidsters van de jonge spelers. Behalve dat ze al jaren de steun en toeverlaat van menig muzikantje is, regelt ze vooral hele praktische zaken. Tot en met het hondendrol vrijmaken van het exercitieterrein toe. Ooit kwam ze via haar vriendje bij Jubal terecht en inmiddels getrouwd en dertig jaar later verricht ze nog altijd hand- en spandiensten. Zelf speelt ze niet, maar weet ondertussen van de hoed en de rand. “Kinderen kunnen vanaf groep vier meedoen met ‘Muzikidz’ of ‘Showkidz’. In een periode van twee keer twintig weken leren ze theorie en kiezen ze een instrument. Na een jaartje moeten ze pas beslissen of ze lid van Jubal willen worden, of dit echt iets voor ze is.”

Geïnteresseerd in een lekker potje roffelen of blazen met andere jongens en meisjes? Kijk dan eens op de site www.muzikidz.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2014/06/30/jong-jubal-brengt-muziek-in-het-groen/20125/