sep 01

Nieuwe vrienden treffen bij Gastvrij

Inloophuis Gastvrij ugEcht uitnodigend oogt het adres Ruusbroecstraat 205 van buiten op het eerste gezicht niet, ook niet met het mooie zomerweer op deze zaterdag 29 augustus. De gebouwen staan in de schaduw van bomen op een wat rommelig, onverzorgd terrein, begroeid met onkruid, hoog gras en wat verwilderde heesters. Boven de hoofdingang staat: ‘Vluchtelingenwerk’. Een paar dames zitten binnen bij rekken met tweedehands kleding. Ze wijzen me vriendelijk de weg: “Rechtsom, buiten de hoek om, dan ziet u een deur die open staat”.

Die deur is vrolijk versierd met ballonnen en slingers. Vandaag houdt inloophuis Gastvrij in Dieze Oost hier open huis. Echt open gaat het inloophuis op dinsdag 1 september. Vanaf dan kan iedereen die wat gezelschap wil, of die meer contact zoekt in de buurt, gewoon binnenlopen.

Klaas en Roelienke de Lange zijn ondernemende mensen. Roelienke werkt bij de apotheek van de Isala klinieken, en Klaas is ICT-er. Naast hun betaalde banen doen ze graag en veel vrijwilligerswerk. Zo leidden ze in Zuid Afrika de bouw van een behandelcentrum voor aidspatiënten, en een multifunctioneel centrum voor aidswezen. In Oekraïne deden ze samen met Zwolse jongeren een bouwproject voor zigeuners. Zigeuners? “Ja”, zegt Klaas: “Dat was voor onze jongerengroep waarmee we het project uitvoerden, wel een hele ervaring. Ze hadden zo hun ideeën bij zigeuners. Maar al na een tijdje liepen ze met de armen om elkaars schouders en was er kameraadschap”.

Van Ronald Welmers (Youth for Christ) hoorden ze, dat veel volwassenen in de wijk Dieze contact en gezelschap missen. Daarop besloten ze hun schouders onder een nieuw project te zetten, een inloopcentrum voor volwassenen. “Jongeren kunnen hiernaast bij Youth for Christ terecht” zegt Roelienke. “We waren heel enthousiast toen we hoorden dat dit gedeelte van het pand Ruusbroecstraat 205 vrijkwam. In juni zijn we met de verbouw begonnen. We hebben hier alles opgeknapt en geverfd.”

Plafond wordt mooi wit

Plafond wordt mooi wit

Al zijn ze lid van de Nederlands Gereformeerde Kerk, ze hebben met Gastvrij evangelisatie niet als hoofddoel. Roelienke: “We bieden gewoon contact, gezelligheid, en activiteiten aan voor volwassen gasten”. Wel hebben ze met hun kerk de afspraak gemaakt, dat die hun project een jaar lang ondersteunt.

Inloophuis Gastvrij heeft een ruime, gezellig ingerichte huiskamer, een opslagruimte en een kleine keuken. Daarnaast is er nog de grote gaarkeuken, die tussen het pand en dat van Youth for Christ ligt, en waarvan ze ook gebruik mogen maken. Een uitkomst voor Klaas, die graag kookt, ook voor gezelschappen. Alleen nog even uitzoeken hoe die enorme, ingebouwde soepketels werken….

Voor de huiskamer hebben ze de meeste meubels gekregen. Een paar sets hoge bartafels met stoelen, een bankstel, een eethoek. Het ziet er allemaal gezellig uit. In wat hoeken staan kasten met boeken. Het is een mini bibliotheek waar bezoekers boeken kunnen brengen en lenen, ook kinderen kunnen er terecht. Klaas: “Eerst zelf een boek inleveren, daarna kun je boeken lenen.”

Bibliotheek en kinderhoek

Bibliotheek en kinderhoek

De deur staat vanaf 1 september open op dinsdagochtend vanaf 10.00 uur. Die is gereserveerd als vrouwen ontmoetingsochtend. Dan en op donderdagavond van 19.00 uur tot 20.30 is ook de bibliotheek open. Klaas wil maaltijden gaan koken voor groepen, en gasten kunnen ter ontspanning ook gebruik maken van de aanwezige gezelschapsspelen. Roelienke: “We hebben veel ideeën, zo kunnen we in de toekomst de ruimte eventueel ook reserveren voor groepsevenementen”. In ieder geval verwachten ze werk genoeg bij Gastvrij. Daarom zijn ze op zoek naar vrijwilligers, die hen willen helpen met het ontvangen van de gasten en met andere bezigheden voor het inloophuis.

Aan de andere kant van de grote huiskamerramen ligt een rommelig begroeid groot grasveld. Een paar mooie bloemenborders, een gemaaid gazon en wat tuinsetjes, en je hebt ook een prachtig hoekje om gezellig samen te tuinieren en genieten van een eigen tuin.

Maar het wordt alweer herfst en, vinden ze allebei: “Dat is misschien meer een activiteit voor de toekomst, als alles goed loopt”. Starten met al teveel afwisselende activiteiten willen ze nu nog niet. “Eerst maar eens zien hoe inloophuis Gastvrij aanslaat in Dieze!”

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2015/09/01/nieuwe-vrienden-treffen-bij-gastvrij/26124/