sep 19

Cerchia weg uit Bollebieste

Elvira Cerchia TnElvira Cerchia sluit definitief de deur van haar kringloopwinkel. Niet omdat ze het niet meer ziet zitten, maar omdat ze bruist en bubbelt van nieuwe plannen. Die plannen zijn een combinatie van zorgopleiding, horeca en een taalcursus. Per één november aanstaande is de huur opgezegd. De eigenaar van het pand op de hoek van de Kastanjestraat en Diezerenk gaat de winkel grondig verbouwen. Volgens Elvira wordt het een appartement, geschikt voor minder validen. “Ik heb de tekeningen al gezien. Het wordt echt heel mooi.”

Elvira Cerchia (41), een gepassioneerd Napolitaanse, ziet haar droom werkelijkheid worden wanneer ze in 2005 haar kringloopwinkel begint. Op de hoek van de Kastanjestraat en de Diezerenk is haar bedrijfje een markant punt in de Bollebieste. Met mooi weer zit ze buiten op de stoelen die ze verkoopt en er ontstaat een ‘spontaan’ terras waar het af en toe een zoete inval is. Aan die gezelligheid komt nu een eind. “Ik heb een nieuwe droom,” straalt de onderneemster, “het is nu mijn tijd.”

Elvira kijkt dankbaar achterom. “Ik heb hiermee mijn boterham verdiend,” legt ze uit, “maar het is best zwaar werk.” Haar pezige armen rusten ontspannen op de huishoudtrap wanneer ze vertelt dat ze alle houten planken van de muren moet halen. Ze slaat zich even het stof van de broek en maakt plaats voor een mevrouw die koopjes komt jagen. “Komt u maar,” zegt ze uitnodigend. Koopjes zijn er genoeg, want bijna alles gaat voor nog minder dan een kringloopwinkelprijs de deur uit. “Twaalf september moet de winkel leeg zijn, maar ik heb de winkel nog tot één november gehuurd. Ik denk wel dat het lukt.”

Iedere dag bedankt Elvira Maria voor al het goede in haar leven. Het beeld blijft daarom tot de allerlaatste dag in de winkel.

Iedere dag bedankt Elvira Maria voor al het goede in haar leven. Het beeld blijft daarom tot de allerlaatste dag in de winkel.

Alle dagen in de winkel en ’s avonds op pad om spullen op te halen. Elvira weet wat werken is. Ze stopt dan wel met de kringloop, maar steekt nog altijd de handen flink uit de mouwen. Haar kinderen zijn een restaurant begonnen aan de Nieuwstraat 98 en ze helpt hen zoveel ze kan. Een Italiaans restaurant dat met dezelfde passie als van hun moeder gerund wordt, Fratelli D’Italia. Bezoekers komen volgens Elvira zo in Italiaanse sferen dat ze het gevoel krijgen op vakantie te zijn. “Het is druk hoor,” verklaart ze trots. “Als je wilt eten dan moet je echt reserveren (038-8538617).”

Veel van haar kringloopklanten reageren verschrikt wanneer ze horen dat de winkel dicht gaat. “Dit is heel zuur nieuws,” zegt een man die als aan de grond genageld de mededeling verwerkt. Hij is niet de enige die moeite met het vertrek heeft. Met name oudere klanten zijn verdrietig over het vertrek van Elvira. “Ik bel die oma’s,” glimlacht de kringloopdame. “Ik zeg dan dat ik in het restaurant help en dan komen ze daar bij mij een kopje koffie drinken.” Haar passie gaat verder dan de winkel en blijkt vooral ook compassie te zijn.

Elvira Cerchia 2015-09-01-01

“Ik kan veel verhalen vertellen over de armoede, over de problemen van mensen. Die moet je helpen, maar je kunt niet alles. Laatst kwam er een vrouw die wilde een paar schoenen voor haar kind. Die schoenen kosten maar een paar euro’s, maar die kon ze niet betalen. Ze vroeg of ze dat een week later mocht doen. Dat kind had geen schoenen. Wat doe je dan?” Elvira trekt vragend haar smalle schouders op en klinkt nauwelijks opgelucht wanneer ze vertelt dat die mevrouw ook echt die paar euro een paar dagen later kwam betalen. “Soms komen ze niet terug en dan gaat het maar om een paar euro.”

Helpen zit de Italiaanse in het bloed. Ze heeft een nieuwe droom. “Ik wil gaan werken in de zorg. Dat is echt mijn grootste wens. Ik wil in een ziekenhuis voor mensen met kanker zorgen. Ik doe nu een opleiding en hoop voor de kerst al in het ziekenhuis te kunnen werken. Ik moet dan wel goed Nederlands kunnen. Niet alleen kunnen praten, maar ook schrijven. Ik doe daarom ook een cursus Nederlands. Grammatica is moeilijk hoor.”

Moeilijk of niet, Elvira straalt wanneer ze over haar nieuwe plannen vertelt. “Het is nu MIJN tijd, verklaart ze nog maar eens. Gezien haar passie en inzet van de afgelopen jaren zal het haar vast wel lukken.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2015/09/19/cerchia-weg-uit-bollebieste/26283/