sep 24

Aa-lander wint eerste fotopuzzel ‘Raad de plaat’

Prijsuitreiking Raad de plaat TnDe winnaar van de fotopuzzel ‘Raad de plaat’ uit onze zomereditie is bekend. De goede inzending, het poortje aan het Koewegje in Bagijneweide, komt niet uit Diezerpoort maar verrassend genoeg uit de Aa-landen.

Begin september is de prijs van de fotopuzzel uitgereikt aan Hans Van Dam. De winnaar woont al weer 25 jaar in de Aa-landen en heeft een prachtig uitzicht op de skyline van Zwolle. Hij ontvangt een exemplaar van het boek van Bert Evenboer ‘Dossier Dieze’. Ad Fransman, de maker van de puzzel, overhandigt het boek op het elf hoge balkon met het mooie uitzicht.

Van Dam is er erg blij mee, ondanks dat het boek al in zijn boekenkast staat: “Ik kan er altijd iemand blij mee maken. Mijn buurvrouw is ook erg geïnteresseerd in de geschiedenis.”

De Aa-lander, opgegroeid in de Frans Halsstraat, herkent bij toeval het poortje aan het Koewegje van de foto in de Diezerpoorter. De wijkkrant ligt bij de weggeefwinkel aan de Hemerkenstraat, waar Van Dam’s oog op de afbeelding valt. Dit toeval levert hem een eerste prijs op.

Hans van Dam ontvangt 'Dossier Dieze' uit handen van de puzzelmaker Ad Fransman

Hans van Dam ontvangt ‘Dossier Dieze’ uit handen van de puzzelmaker Ad Fransman

Wilt u ook zo’n prachtig boek over de geschiedenis van de wijk Diezerpoort winnen, los dan voor 31 oktober de fotopuzzel in onze herfsteditie op.

Over het poortje
Er is niet veel bekend over het poortje aan het Koewegje. Het poortje zoals het er nu staat is nieuw. In het boek van Bert Evenboer ‘Dossier Dieze, een impressie van de wijken tussen stadsgracht en Westerveld’(2009), p.89, wordt vermeld dat dit poortje een overblijfsel is van een vermoedelijk 16e eeuwse bebouwing aldaar, en dat het poortje (als toegang tot een houten schuurtje) begin 19e eeuw eigendom was van de touwslager Willem Nijman.

Poortje Koewegje

De touwslagerij liep van destijds van de Brink door naar het Koewegje. In die tijd zaten er veel bedrijven rondom de Brink. De straatnamen herinneren hier soms aan, zoals het Blekerswegje. Het gebied rond de Turfmarkt was van oorsprong een laag gelegen gebeid en erg drassig met veel groen. Op de 17e eeuwse kaarten van de stad Zwolle kunt u zich een voorstelling maken van de bebouwing en tuinen. Enkele kaarten zijn ter inzage bij het Historisch Centrum Overijssel. Die kunt u daar dus bekijken.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2015/09/24/aa-lander-wint-eerste-fotopuzzel-raad-de-plaat/26357/