sep 28

Smoothies voor je ogen

Pals smoothies tnNatuurlijk ook omdat het lekker is, maar vooral goed voor je ogen. Gert en Erna Schonewille van Pals Brillen & Contactlenzen trakteren de hele zaterdag voorbijgangers in de Thomas a Kempisstraat  op een gezond drankje.  Pal voor de winkeldeur staat een professionele smoothies bar waar ter plekke groente en fruit in blenders gemixt wordt. Erna en haar team prijzen de drankjes aan. “Worteltjes zijn goed voor je ogen, maar oranje paprika’s zijn nog beter.”

Het is niet de eerste keer dat mensen tijdens het winkelen verrast worden op een traktatie. Zo werden er bij de heropening van de zaak viooltjes uitgedeeld en afgelopen voorjaar stond er een heuse barista op de stoep. “We werken natuurlijk aan de naamsbekendheid van onze zaak,” legt de enthousiaste onderneemster uit, “maar dit keer hebben we ook een link met de ogen. Heel veel soorten groenten en fruit zijn goed voor je ogen en helpen zelfs bepaalde aandoeningen zoals staar, af te remmen.”

Pals smoothies 10

Erna Schonewille heeft zich goed voorbereid. Op een lijst met producten wijst ze aan welke groente- of fruitsoort het meest geschikt is om te eten bij een bepaalde oogaandoening. In de folder die ze bij de smoothies uitdeelt staan een aantal recepten zodat liefhebbers thuis ook met hun blender aan de slag kunnen. Daarnaast staan er een aantal dozen met oranje paprika’s om uit te delen. “Wil jij misschien zo’n lekkere paprika?” vraagt Erna aan een meisje. Deze schdt heel verlegen van nee en kruipt achter haar moeder. Een slokje bosvruchten smoothie wil ze wel proberen.

Pals smoothies 6

Milan van Bar Company is vandaag de deskundige mixer en shaker. Hij heeft drie blenders voor zich staan waarmee hij de verschillende smoothies klaarmaakt. Naast groente en fruit wordt er ook soyamelk en sinaasappelsap toegevoegd. De spinazie smoothie smaakt hierdoor verrassend fris en zoet. Milan lacht om de verbaasde reacties van de klanten, maar werkt efficiënt door wanneer zich een kleine rij voor zijn bar vormt.

Pals smoothies 2

De Bar Company begon ooit als een klein studentenbedrijfje. Milan is één van de vele vrienden die de dappere starters op weg helpt en heeft hierdoor ruime ervaring. “De studententijd ligt al weer een tijd achter ons, maar ik spring even bij omdat het bedrijf van mijn vrienden vandaag op zeventien verschillende plekken aan het werk is.” Wat ooit begon als een studentenbedrijfje is tegenwoordig serious business. Afgestudeerd of niet, iets van het studentikoze straalt Milan nog uit terwijl hij behendig  de gezonde drank in kartonnen bekertjes schenkt.

Pals smoothies 5

Terwijl voorbijgangers hun spinazie drinken krijgt één van de dames van het team Pals spontaan advies van een voorbijgangster. “Het is bewezen dat elke dag een kiwi eten heel goed helpt tegen staar,” legt ze uit. “In Australia is daar onderzoek naar gedaan. Maar,” voegt ze daaraan toe, “er komt een moment dat je toch een bril nodig hebt. “ Ze tikt lachend tegen haar montuur en verklaart op zoek te zijn naar een goede bril. Ze is op de juiste plek beland, maar sluit zich eerst nog even aan bij de bar.

Pals smoothies 7

Hoewel veel van het winkelend publiek haast heeft met de zaterdagse boodschappen, blijven genoeg mensen even staan bij het barretje. Het brengt vrolijke reuring op de hoek bij de Vechtstraat. De eigenaren van Pals Brillen zouden graag wat meer van dit soort levendigheid zien. Ze zijn blij met de nieuwe plannen van de winkeliersvereniging om de sfeer van oude ambachten terug te brengen naar de winkelstraat. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het ontwerp van de gezamenlijke logo’s die dit in het straatbeeld moeten versterken. Wanneer de lancering van de logo’s en de nieuwe naam voor het winkelgebied plaats gaat vinden is nog niet bekend, maar ongetwijfeld zal er dan weer iets leuks te beleven zijn.

Pals smoothies 4

Pals smoothies 3

Pals smoothies 9

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2015/09/28/smoothies-voor-je-ogen/26414/