okt 05

Vroeger was huishoudelijk werk een volledige dagtaak

Maandag wasdag TnIn de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er in Zwolle veel nieuwbouw verricht om de na-oorlogse woningnood te verlichten. Ook in Diezerpoort was dat het geval, maar de renovatie van de oude behuizing liet nog op zich wachten.

Wij waren pas getrouwd en in afwachting van de toewijzing van een woning, ingetrokken bij de moeder van mijn man in de Westerveldstraat. Zij was al op hoge leeftijd en voerde nog op de ouderwetse manier het huishouden. Dit hield in: maandag wasdag, dinsdag strijkdag, woensdag tijd voor familiebezoek enzovoort, donderdag de ‘binnenboel’, vrijdag de ‘buitenboel’, zaterdag boodschappen en zondag rustdag.

Wasdag, hoe ging dat?
Op zondag avond werd een grote ketel met daarin de ‘witte was’ op het gas gezet om te ‘trekken’. Op maandag werd de ketel naar buiten gebracht en met behulp van een wasbord werd de was geboend. Voor het spoelen werd een slang aan de kraan in de keuken bevestigd en met twee zinken teilen ging het spoelwerk heel goed. Om de witte was nog witter te laten lijken werd aan het laatste spoelwater een zogenaamd ‘zakje blauw’ toegevoegd. De was ging door de wringer en werd te drogen gehangen aan de waslijn in de tuin of, bij regen, op de overloop. Hoezo wasmachines?

Donderdag de‘binnenboel’
Dat was: de bedden verschonen, meubels wrijven, vegen, de kleden kloppen (stofzuiger was er niet) en de keuken soppen.

Op vrijdag de ‘buitenboel’
Ramen zemen, stoep schrobben, brievenbus en bel poetsen (elke week weer!).

Zaterdag boodschappen
In die tijd ging je voor vlees nog naar de slager, voor brood naar de bakker en de groenteboer kwam paard en wagen langs de deur. Kruidenierswaren haalde je bij de Coöp op de hoek van de Thomas a Kempisstraat en de Schoolstraat. In de wijk ‘ventte’ melkboer Wolters.

De melkboer kwam met paard en wagen langs de deur en schepte met een metalen maatbeker de melk over

De melkboer kwam met paard en wagen langs de deur en schepte met een metalen maatbeker de melk over

Hij kwam aan huis en de huisvrouw deed haar bestelling. Met een metalen maatbeker met daaraan een gebogen handvat schepte hij de melk uit de glimmende bussen in de meegebrachte melkkan. Van een koelkast of vriezer was nog geen sprake. Daarom werd de melk na aankoop direct gekookt en zo fris mogelijk bewaard.

Ook voor vlees was een methode bedacht om bederf tegen te gaan. Meteen na aankoop werd het gebraden in rundvet, dat bij de slager in pakken van een kilo verkrijgbaar was. Het vlees werd, zoals ze het noemden, ‘onder het vet‘ gehouden en zo bewaard.

Wij waren de enigen in de straat die over een telefoon beschikten en daar werd door de buren dankbaar gebruik van gemaakt. Voor de verwarming zorgde een potkachel, die iedere ochtend opnieuw moest worden aangemaakt. Van dubbel glas of isolatie was nog geen sprake.’s Winters was het ijzig koud in huis en stonden de bloemen op de ruiten! Begin jaren zestig kregen wij een woning toegewezen in de Geert Grootestraat en we namen Oma mee.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2015/10/05/vroeger-was-huishoudelijk-werk-een-volledige-dagtaak/26462/