okt 17

Oriënterend avondje kegelen bij Zwols Kegelhuis

Zwols Kegelhuis TnDe Zwolsche Kegelbond (ZKB) organiseerde vrijdag 9 oktober een kegelavond voor belangstellenden in het Zwols Kegelhuis aan de Van Wevelinkhovenstraat. Er waren ongeveer vijfenveertig bezoekers, waaronder verrassend genoeg een grote groep jongeren. Voor veel aanwezigen was het de eerste kennismaking met het kegelspel en met de gezellige accommodatie. Het werd een geslaagde avond en de bezoekers genoten.

Kegelen stamt vermoedelijk uit Egypte. Daar vonden archeologen in een Egyptisch kindergraf al delen van een soort kegelspel. Met de volksverhuizingen waaierde het uit over alle werelddelen. In de 12e eeuw werd het gespeeld als wedstrijdsport waarbij grote sommen geld omgingen; sommigen verloren met kegelen zelfs hun hele bezit. Geen wonder dat kerk en overheid hier soms hun waarschuwende vinger tegen opstaken.

In de 17e eeuw werd het kegelen meer een algemeen volksvermaak, met kegelclubs, die naast ontspanning ook aan sociale hulpverlening onder leden deden. Dat laatste werd met de moderne sociale verbeteringen minder belangrijk en zo werden alleen wedstrijden weer het doel van de clubs. Overal werden ze georganiseerd.

Op 16 september 1911 richtten kegelaars de Nederlandse Kegelbond op. Daarbij sloten alle kegelbonden in Nederland, zo’n 900 clubs, zich aan met het doel: ‘de beoefening van de kegelsport te bevorderen als middel voor lichamelijke ontwikkeling, alsmede het houden van onderlinge- en nationale wedstrijden’. Kegelen bleef in het hele land een graag beoefende ontspanningssport en overal waren er kegelclubs die met elkaar wedijverden.

Zwols Kegelhuis 2015-10-09-01

Nu lijkt jammer genoeg de toekomst van het kegelen als clubgebeuren minder rooskleurig, al is dat op deze druk bezochte, gezellige avond niet te merken. “Het is niet meer wat het was!” zegt Anneke Niemeijer, één van de vijf aanwezige vaste ZKB kegelaars. Ze geeft wat advies aan de nieuwe spelers. “Vroeger hadden we wel twintig Zwolse kegelclubs, die met elkaar en met clubs uit andere plaatsen wedstrijden hielden. Nu zijn er in Zwolle nog maar vier.”

Kevin, lid van scouting Zwolle, heeft voor deze avond zijn vriendengroep uitgenodigd om een balletje te komen gooien. Willen ze ook lid worden van de kegelclub? Ze lachen: “Een avondje kegelen is erg gezellig, maar lid worden? Nee!”.

De kegelbanen zijn niet breder dan een stevige plank. Om de bal recht te gooien en de kegels omver te krijgen is heel wat oefening en een vaste hand nodig. Er staan dan ook nogal wat nullen op veel puntenlijsten. De pret is er niet minder om. Alle zes kunststof kegelbanen en vier nog originele houten banen zijn in gebruik. De houten banen slijten en dus rollen op elke baan de kegelballen anders. Om iedereen gelijke kansen te geven wisselen de groepen regelmatig van baan.

Zwols Kegelhuis 2015-10-09-02

Het echtpaar Bos, jarenlang actief lid, organiseert deze avond. Meneer Bos gaat over het bargebeuren en de technische zaken van het Kegelhuis. Ook zij vinden het jammer dat de hoogtijdagen van de kegelsport in Zwolle voorbij zijn. Al jaren proberen ze actief leden en bezoekers te werven. Bos: “We sturen altijd ons wedstrijdnieuws en informatie naar alle Zwolse kranten en TV Oost”. Mevrouw Bos: “Maar als we onze kegeluitslagen vroeger inleverden bij de Zwolse Courant zeiden ze; Kegelen is geen sport!”. Dus dat deden we maar niet meer.”

Activiteiten? “De eerste en derde donderdagavond van de maand is er vrij kegelen. Dan kan iedereen een balletje komen gooien. Daarnaast is er een kegelavond voor mensen met een verstandelijke beperking, en we verhuren ook voor groepen en feesten onze banen. Maar mensen kunnen natuurlijk ook zomaar komen borrelen, of komen darten, klaverjassen, of bridgen.” Een biljarttafel staat nog op hun wensenlijst.

Mogelijkheden genoeg om bezoekers een avond ontspanning te bieden. Aan de inzet van de leden van de Zwolse Kegelbond om van het Kegelhuis een fijn ontspanningscentrum te maken ontbreekt het zeker niet.

Meer informatie over het Kegelhuis en het activiteitenaanbod vindt u op www.kegelbondzwolle.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2015/10/17/orienterend-avondje-kegelen-bij-zwols-kegelhuis/26509/