okt 24

Heftige première in Theater Young Ones

Young Ones TnGezellig is anders, maar indrukwekkend is het zeker. Tijdens de première van ‘Heroin’ in Theater Young Ones wordt de zaal meegezogen in dronkenschap en overdosis. Wanneer het publiek na afloop naar buiten loopt, mompelen mensen “heftig”, of “knap gedaan”.  Twee lieftallige dames delen ondertussen gratis cocktails uit. Een shot ‘Bloody Mary’ (tomatensap met wodka) in een injectiespuit. Hilariteit alom en dan wordt het toch nog gezellig.

De cast van Heroin bestaat uit vierentwintig jongens en meiden. Ze hebben de afgelopen week zeven dagen aaneengesloten dag en nacht gewerkt aan de voorstelling. Het is de ‘snelkookpan’ methode die binnen The Young Ones bedacht en ontwikkeld is. Een week lang samen eten, slapen en tussendoor werken aan een voorstelling, blijkt succesvol. De cast oogt als één familie en is gedreven. Het zal even wennen zijn wanneer ze weer terug keren in hun dagelijks bestaan, een echte “Cold Turkey’ (afkickmethode na drugsgebruik).

Ster van de avond is Jesper, een jonge blonde God.  Hij speelt gitaar in een rockband, heeft een lekker lijf, leuke kop en kan nog zingen ook. De wereld , inclusief een horde meisjes, zou aan zijn voeten moeten liggen, maar de werkelijkheid is anders.

Eenzaam, verward en met een fles gin aan de lippen raakt hij langzaam maar zeker de weg kwijt. Ondertussen stuiteren trippende jongens en meiden over het podium. Ze snuiven en slikken en toepen “Fuck it”, of kijken harde porno. Uiteindelijk weten ze het gewoon niet meer en bekruipt je als kijker een enorm gevoel van medelijden. Je weet: Dit loopt niet goed af.

Dan dreunt  het applaus door de zaal. De lange rij van spelers buigt en krijgt vervolgens de slappe lach. Een echte ontlading na zo’n prestatie. Johan van Winkel, Diezerpoorter en een  trouwe Young Ones bezoeker, is onder de indruk. “Heel knap hoe ze die wanen uitgebeeld hebben. Ik kom sinds een paar jaar hier voorstellingen bekijken en vind het echt geweldig.” De oma van Bart (de jongen in de sneeuwwitjes jurk) is iets minder enthousiast. Ze heeft haar gehoorapparaatjes tijdens de voorstelling uit gezet. Ze is heel trots op haar klein zoon, maar, mompelt ze: “Ik heb hem wel eens in iets mooiers zien spelen.”

Het stuk zal waarschijnlijk weinig oma’s boeien. De harde werkelijkheid in de drank- en drugsscene staat ver van het veilige bed van de meeste aanwezigen.  Dat de frisse jongens en meiden toch als echte gebruikers over het podium lijken te stuiteren, is aan de regie van Jeroen Kriek te danken. Het idee van de voorstelling komt van beeldend kunstenaar Emanuel Engelen en is gebaseerd op diens eigen ervaringen. Engelen heeft meegewerkt in de ‘snelkookpan’ en voelt zich erg verbonden met de cast. “Ik heb de afgelopen week lezingen gegeven en ben echt heel trots op de spelers.”

Ter gelegenheid van de voorstelling exposeert Engelen met eigen werk.  Zo is er een spel door hem ontwikkeld waarmee je inzicht in je eigen toekomst kunt krijgen. Aan het minutieus bijgehouden dagboek is te zien, dat dit geen simpel gezelschapsspelletje is, maar een levens echt en eeuwig durend spel.  De tentoonstelling ‘Fearles’ van Emanuel Engelen is op dit moment vrij te bekijken in de foyer van Theater Young Ones aan de Bisschop Willebrandlaan 32. Mocht u een theatervoorstelling nog een brug te ver vinden, maar bent u wel nieuwsgierig naar de inhoud van deze voormalige kerk, dan is dit het moment. Kaarten voor de voorstelling kunt u aanschaffen via de website van het theater. De voorstellingen zijn op zaterdag 24 en 31 oktober en op zondag 25 oktober en 1 november. Er is nog plek, dus mocht u zonder iets te willen slikken toch een keer een trip willen maken, dan is dit uw kans.

Trailer

Note van de redactie: Er zijn door The Young Ones op dit moment nog geen foto’s van de voorstelling beschikbaar gesteld. Zodra we deze hebben ontvangen worden ze bij dit bericht geplaatst.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2015/10/24/heftige-premiere-in-theater-young-ones/26537/