okt 28

Tijd voor winnende stamppot

William van der Vegt tnDe klok is verzet, grijze luchten hangen boven de wijk, de temperatuur daalt ’s nachts richting het nulpunt en de bladeren vallen. Allemaal tekenen dat de winter in aantocht is en dus is het tijd voor winterkost. Een stamppotje van William van der Vegt gaat er wel weer in. Helemaal nu deze sympathieke groenteman de eerste prijs met zijn gerechten gewonnen heeft. “Uitmuntend beoordeeld,” glundert hij.

De brancheorganisatie van echte groenteboeren schijft een wedstrijd uit en William besluit mee te dingen naar de bokaal. Een select gezelschap gaat alle aangemelde winkels beoordelen op aanbod en presentatie en kiest hieruit de tien beste. Wanneer u wel eens bij de groenteboer aan de Vechtstraat binnen bent geweest, zal het u niet verbazen dat William bij deze beste tien terecht komt. Het wordt helemaal spannend wanneer de jury gaat proeven.

William van der Vegt bokaal

In het juryrapport staat te lezen dat de stamppot uitmuntend is omdat alle ingrediënten een juiste verhouding hebben. “Ze bedoelen dan de verhouding aardappelen, groente en vlees,” legt William uit. “Er wordt natuurlijk ook beoordeeld op smaak. Wij maken stamppot zonder zout toe te voegen. De stamppot komt op smaak met het zout uit de spekjes. Wanneer je een kant en klaar maaltijd uit de supermarkt haalt dan zit daar heel veel extra zout in en E-nummers en smaakstoffen. Ik geef het toe, het scheelt de helft van de prijs, maar wanneer je onze maaltijd één maal geproefd hebt, wil je niks anders meer.”

William van der Vegt winkel

Het klinkt heel zelfverzekerd, maar William van de Vegt heeft zijn omzet zien groeien. “Eerst kookten we op maandag, woensdag en vrijdag. Nu op alle dagen. Soms gaat het zo snel dat we de vitrine in de winkel niet eens kunnen vullen en achter uit de bakken opscheppen.” Terwijl de groenteboer enthousiast doorratelt, ratelt zijn telefoon ook. Een bestelling voor een kant en klaar maaltijd, want bezorgen doet de stamppotman ook. “Mensen willen graag gezond eten en met name ouderen willen geen zout. Ze gaan nu mijn stamppot uitproberen.”  “Ze bellen allemaal,” zegt hij en moet er zelf om lachen.

William van der Vegt winkel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2015/10/28/tijd-voor-winnende-stamppot/26550/