jan 07

OMI biedt nieuwe kinderopvang in Diezerpoort

OMI Kinderopvang ugNiets zo vertederend als een baby of peuter die lekker met zijn moeder knuffelt. Maar ook moeders moeten aan het werk. Vrouwen dienen economisch onafhankelijk te zijn volgens onze regering. Het knuffelen met baby’s wordt daarom, soms met pijn in het hart, overgedragen aan de kinderopvang. “Bij ons zijn ze veilig,” verklaart Joyce. “We vinden het heerlijk, dat getut met baby’s,” voegt Suzanne daar aan toe.

Joyce en Suzanne zijn twee van de drie ervaren vaste groepsleidsters bij Kinderdagverblijf OMI. Dit kinderdagverblijf is medio oktober gestart in één van de ruimtes bij Jubal aan de Geert Grootestraat. OMI staat voor Ontwikkelen, Motiveren en Inspireren. Wat betekent zo’n mooie omschrijving in de praktijk?

Joyce en Suzanne leggen het graag uit: “We hebben hier een huiskamersetting. Dat betekent dat kinderen van nul tot vier jaar samen spelen. Dat werkt erg prettig voor de kinderen, maar soms wil je de oudere kinderen iets laten doen wat meer aansluit op de kleuterschool. Die nemen we dan een poosje apart in onze ‘grotezaal’. Deze fungeert als een hele fijne speelruimte waarmee we ons onderscheiden van andere kinderdagverblijven.”

Het inspireren heeft vooral met de ouders en de gezinssituatie te maken. Ook dat leggen de dames graag uit. “We staan als het ware midden in het gezin. We overleggen alles met de ouders en proberen aan hun thuisritme aan te passen. We proberen ook iets pedagogisch mee te geven. Het belang van het kind staat altijd voorop en dat leggen we goed uit. Wat best bijzonder is, is onze app. Via het downloaden van de Bitcare app op een telefoon kunnen ouders de hele dag door een kijkje nemen in het dagboek van hun kindje. We houden van alles bij, zoals hoeveel een kindje drinkt, hoe de luiers eruit zien en we posten ook veel foto’s.”

OMI Kinderopvang 2015-11-30-02

Ondertussen krijgt één van de kleintjes een crackertje om te knabbelen. “Ze heeft niet zo goed gegeten vandaag,” vertelt Suzanne. De ‘juf’ houdt duidelijk goed in de gaten wat iedere kind doet en laat in de groep. “Kom jij eens een stukje naar beneden,” klinkt het even later wanneer een ondernemende peuter op een verhoging wil klimmen. Het kleintje kruipt even bij Joyce op schoot. Er wordt geknuffeld en er worden zoentjes uitgedeeld. “Deze is om op te eten,” lacht Suzanne. Beide dames zijn erg blij met hun nieuwe werkgever. “ Hij geeft ons alle ruimte om zelf een werkplan op te stellen. Ik heb inmiddels negentien jaar ervaring,” verklaart Joyce, “en veel achter de schermen gekeken. We weten uit de praktijk heel goed wat wel of niet werkt.”

OMI Kinderopvang 2015-11-30-03

Hoewel ze hun zaakjes goed voor elkaar hebben, zijn de dames zelf naar eigen zeggen, sentimentele types. “Wanneer een kind als baby binnenkomt en bijvoorbeeld slecht drinkt, of andere kleine probleempjes heeft en stapje voor stapje ontwikkelt tot een zelf verzekerde kleuter, dan doet dat wat met je. Dan laten we vaak een traantje wanneer we ze uitzwaaien.” Over hun eigen toekomst maken de surrogaat moeders zich geen zorgen. “In 2016 moeten kinderen van moeders die niet buiten de deur werken ook verplicht naar de opvang. Dat zal vast en zeker groei geven en meer financiële steun vanuit de overheid,” ligt Joyce toe. Iets waar het kleintje op haar schoot nog geen weet van heeft. Die wil graag knuffelen. Dat kan.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2016/01/07/omi-biedt-nieuwe-kinderopvang-in-diezerpoort/26970/