nov 07

Musicologe spreekt over Mariavespers van Monteverdi

Oosterkerk ugMusicologe Tine Nouwen spreekt woensdag 16 november in de protestantse Oosterkerk te Zwolle. Daar bespreekt zij de Mariavespers van Monteverdi en laat diverse fragmenten van deze ontroerend mooie compositie aan u horen. De lezing begint om 10:00 uur in de kerk aan het Koewegje 2 in Bagijneweide (nabij de Turfmarkt).

De kern van de Mariavespers bestaat uit vijf psalmen, een hymne en het Magnificat. Het zijn koorgezangen die variëren van zes- tot tienstemmig en ze worden afgewisseld met enkele aria’s en instrumentale tussenspelen.

Claudio Monteverdi was de eerste grote operacomponist in de muziekgeschiedenis en de invloeden van het muziekdrama zijn goed te horen in dit schitterende werk, met een rijkdom aan klankkoren en een diversiteit aan instrumenten. Een bijzonder aspect in de Mariavespers is de zogeheten ‘toonschildering. Door middel van zijn muziek heeft Monteverdi onderdelen van de tekst verduidelijkt of benadrukt.

Het is een ontroerend mooie compositie van de grootste Italiaanse componist uit de zeventiende eeuw. Tine Nouwen is musicologe en heeft een zeer brede kennis op het gebied van muziek. Ook geeft ze regelmatig cursussen over muziek.

De lezing wordt georganiseerd door de 50-plus gespreksgroep Zwolle. De entree bedraagt vijf euro, inclusief koffie of thee. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert van de Venis, via tel. (038) 454 71 73 of stuur een e-mail naar fam.venis@home.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.diezerpoorter.nl/2016/11/07/musicologe-spreekt-over-mariavespers-van-monteverdi/28143/