SPEURTOCHT DIEZERSTRAAT

Wegens succes herhaald: De Speurtocht Diezerstraat 2011.

Vanaf 25 juli tot en met  2 september 2011 is er voor kinderen van 8 t/m 14 jaar weer de gratis blauwe rugzak met speurtocht af te halen bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Nadat er vorig jaar honderden kinderen met ouders en grootouders de speurtocht hebben gedaan, is er dit jaar besloten óók een rondleiding speciaal voor volwassenen te organiseren.

Kijk omhoog en ontdek de historische gevels!

De Diezerstraat is misschien wel dé bekendste straat van Zwolle. Vaak kom je er om snel een boodschap te doen of voor een shopmiddag. Toch is er nog veel meer te zien; elk pand heeft een unieke voorgevel met een verhaal ver terug in de tijd. In het HCO zijn tientallen oude foto’s te vinden van de Diezerstraat.

Speurtocht voor kinderen en een ijsje aan het einde

Bij de receptie van het HCO kan de blauwe rugzak worden opgehaald. Hierin is een speurtocht te vinden vol verhalen en foto’s over en van de Diezerstraat met materialen om zo goed mogelijk te kunnen speuren. Op deze manier kunnen ouders en grootouders hun shopmiddag combineren met een ontdekkingstocht voor henzelf en de kinderen. Wanneer je alle vragen hebt ingevuld ben je vlakbij ijssalon Salute, Diezerstraat 119 (geopend van 12 t/m 22 uur). Op vertoon van de ingevulde vragenlijst met Salute-sticker krijg je een gratis ijsje en is de speurtocht klaar. Aan het eind van de speurtocht kun je bij op de website van het HCO onder het tabje ‘Met de klas’ de antwoorden controleren.

Rondleiding voor volwassenen

Voor volwassenen biedt het Historisch Centrum Overijssel een speciale rondleiding aan, met als onderwerp ‘Diezerstraat, toen en nu!’.

Het programma: u begint uw Diezertour met een warm onthaal in het architectonisch opvallende gebouw van het Historisch Centrum Overijssel. Tijdens een korte introductie door uw gids geniet u van een heerlijk kopje koffie of thee met een lekkernij. Daarna start de wandeling door de Diezerstraat. Tijdens deze wandeling van ongeveer 1½ uur loopt u langs diverse panden, waaronder het voormalige Provinciehuis (In 1874 in neoclassistische stijl gebouwd). De gids wijst u op de fraaie gevels, gevelstenen en steegjes. Ook in vroegere tijden was er in deze straat alom bedrijvigheid aanwezig! De kosten zijn € 7,50 per persoon. Reserveren kan via www.historischcentrumoverijssel.nl

Expositie

Naast de activiteiten voor jong en oud, is er in de Geschiedenishal van het Historisch Centrum Overijssel een kleine tentoonstelling te bezichtigen van en over de Diezerstraat. Een selectie foto’s van de straat, een specifiek pand of een artikel geven een kijkje in de oude Diezerstraat tussen 1900 en 1950.

Leerkrachten

Werkt u in het onderwijs? Speciaal voor leerkrachten van het basisonderwijs is er na de zomervakantie de mogelijkheid het educatieve project ‘Bouwen aan de Diezerstraat’ te boeken. Dit betreft een lespakket bedoeld voor de groepen 7 en 8. Aan de hand van diverse bronnen zoals foto’s, oude krantenartikelen, huiskaarten, uittreksels uit het register van de Kamer van Koophandel, advertenties etc. wordt het pand beter in kaart gebracht. Leerlingen onderzoeken in het Historisch Centrum aan de hand van geselecteerde bronnen de bewoningsgeschiedenis van één pand en vormen zich daarmee een beeld van de Diezerstraat rond 1930. Steeds vergelijken zij hun bevindingen met de situatie in de Diezerstraat nu. Zij verwerken hun uitkomsten op een poster die ze mee naar school nemen. Op deze manier leren zij een bekend gedeelte uit hun stad opnieuw kennen en maken zij kennis met authentiek bronmateriaal en historisch onderzoek.

Aanmelden voor het lespakket ‘Bouwen aan de Diezerstraat’ kan via 038 – 426 63 00. Locatie: Historisch Centrum Overijssel, Van Wevelinkhovenstraat (schuin tegenover Parkeergarage Diezerpoort), Zwolle.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2011/08/12/speurtocht-diezerstraat/14/