Project “Focus op Huisdieren” bestaat 1 jaar

Uitspraken van baasjes; “Mijn hond is ondergebracht bij een gastadres. Ik kan nu  met een gerust hart mezelf op laten nemen”. “Ik ben zo blij met dit initiatief. Mijn vorige kat moest vanwege mijn opname naar het dierenasiel”.  “Vanacht werd ik met spoed opgenomen. Mijn hond bleef alleen achter. Gelukkig heeft een medewerker van Focus op Huisdieren de hond uit huis gehaald en hem ondergebracht bij een gastadres.”

Op 4 oktober bestaat Focus op Huisdieren 1 jaar. Afgelopen jaar hebben heel wat honden en katten de zorg gekregen die noodzakelijk was, omdat hun baasje werd opgenomen in een instelling van de  Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Focus op Huisdieren neemt de zorg op zich en regelt een gastadres of verzorger op lokatie (aan huis). De vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding voor de zorg. Het baasje betaald een minimale dagelijkse onkostenvergoeding voor de geleverde diensten. Voor de baasjes is het heel belangrijk dat de zorg voor het huisdier geregeld wordt. Anders gaan ze misschien een noodzakelijke opname uit de weg of moeten ze het dier afstaan.

Het huisdier is voor hen vaak heel belangrijk, soms de enige sociale ´aanspraak´. Veel baasjes hebben geen of een klein sociaal netwerk. Hun huisdier is dan het enige wat ze nog hebben. Hierdoor kan diegene veelal niet in eigen kring de zorg voor het huisdier regelen.

Focus op huisdieren werd ontwikkeld in samenwerking met de GGZ Zwolle. “Een psychiatrische opname is een ingrijpende gebeurtenis. Als een patient dan ook nog zijn huisdier kwijt raakt, komt dat extra hard aan”, vertelt de maatschappelijk werker van Dimence, Fimme de Vries. “Ik word er in mijn werk bij de GGZ regelmatig mee geconfronteerd, dus ik ben op zoek gegaan naar een oplossing. Stichting Focus heeft het idee opgepakt en samen hebben we het door ontwikkeld.”

Door de toenemende bekendheid wordt er een steeds groter beroep gedaan op Focus op Huisdieren. Ook elders uit het land komen enthousiaste reacties op dit initiatief. Door deze groeiende aandacht zijn we opzoek naar vrijwilligers met of zonder psychiatrische achtergrond voor de organisatie en coördinatie, administratie en documentatie, verzorgers op locatie en/of gastadressen.

Bij interesse of vragen kunt u contact opnemen met focusophuisdieren@focuszwolle.nl

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2011/10/03/project-%e2%80%9cfocus-op-huisdieren%e2%80%9d-bestaat-1-jaar/234/