De Zwolse veemarkt historisch bezien

Op donderdag 15 december 2011 zal Henk Dubbeldam in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) komen spreken over de geschiedenis van de Zwolse veemarkt. De avond begint om 20.00 uur.

Al in het jaar 1040 is “Suolle” als marktplaats bekend en in het bezit van het privilege markten te mogen houden. Namen als Ossenmarkt en Kalverstraat herinneren nog aan vroegere activiteiten op dit gebied. Deze markten zijn door de eeuwen heen steeds in betekenis toegenomen en vormen de ruggengraat van Zwolle in haar functie als centrum van handel en nijverheid in Oost-Nederland.

Het belangrijkste doel van de veemarkten was het bijeenbrengen van vraag en aanbod. Het goed functioneren van de markt is van groot belang voor zowel producent, veehandelaar en andere betrokkenen bij het tot optimale waarde brengen van vee.

Helaas kwam door de Mond- en Klauwzeer van februari 2001 een einde aan de eeuwenoude Zwolse veemarkt. Deze vervulde vanaf 1040 een wekelijks, voor de grote regio van Zwolle en omstreken een geweldige economische functie. Na het sluiten van de Zwolse veemarkt liep de Zwolse warenmarkt in het centrum gestaag terug. Men kwam vanuit de ommelanden niet meer naar Zwolle om boodschappen te doen.

Deze lezing is onderdeel van de Historische Avonden, een lezingenreeks over de geschiedenis van Zwolle geïnitieerd door 5 historische organisaties.

Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig. Ingang: Van Wevelinkhovenstraat in Zwolle.  Vrij parkeren: Eikenstraat 20, 8021 WX Zwolle. Kijk voor meer informatie op: www.historischcentrumoverijssel.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2011/12/05/de-zwolse-veemarkt-historisch-bezien/970/