Van openbare ruimte naar ‘knollentuin’

Stadstuin Het Verre Oosten TnHet begon allemaal op een bewonersoverleg bij woningcorporatie SWZ over de renovatieplannen van de flats aan de Pieter Steynstraat. Daar kwam de mogelijkheid ter sprake de publieke ruimte achter de flats anders in te vullen. Flatbewoonster Ryolanda Woudstra was op dit overleg aanwezig en toen ze merkte dat zowel SWZ als de gemeente positief reageerden op de mogelijkheid van stadtuinen, werd ze direct enthousiast. Of, zoals ze zelf zegt: “Toen werd het eerste zaadje geplant.”

Ryolanda dacht meteen aan haar buurman Daan van de Konijnenburg, die vast ook te porren was voor het idee. Ze bleek gelijk te hebben en inmiddels zijn Ryolanda en Daan de ‘moeder en vader’ van het project ‘Stadstuin het Verre Oosten’. Zodra hun facebookpagina ‘in de lucht’ ging stroomden de enthousiaste reacties binnen. Met als gevolg dat Ryolanda en Daan verschillende taken konden uitbesteden. Inmiddels zijn 10 van de leden actief in hun eigen werkgroep. “Niet te geloven wat een diversiteit,’ zegt Daan, “en iedereen heeft een talent.”

De tijd is er rijp voor
“Tijdens het eerdere bewonersoverleg is er door de huurders van de eerste flat bepaald dat er geen parkeerplaatsen achter de flats aangelegd worden. Die beslissing geldt voor alle flats. Daar ben ik super blij mee,” verklaart Ryolanda met een lach van oor tot oor. Dat er zo massaal enthousiast gereageerd wordt is volgens Daan en Ryolanda goed te verklaren. “De tijd is er rijp voor. Stadstuinen zijn overal in opkomst. Het is een groeiend gevoel dat over de wereld waaiert, omdat we meer in contact met ons voedsel willen zijn. We willen weten wat we eten.” Daan knikt bij deze uitspraak van Ryolanda en voegt daaraan toe: “Mensen reageren enthousiast omdat er behoefte is aan meer cohesie in de wijk. Mensen willen weten wie hun buren zijn.”

Stadstuin Het Verre Oosten 003

Sociaal cultureel
Daan ziet een ideaalbeeld voor zich, waarin de tuin ook een ontmoetingsplaats is voor sociaal culturele activiteiten. Er wordt gedacht aan een theehuis op de begane grond van één van de flats, waar ruimte is voor verhalen, lezingen, muziek en een beamer voor ondersteunende beelden. Een plek voor verbinding. Volgens de beide ‘ouders’ sluiten de plannen ook goed aan op de ontwikkelingen in de wijk en de renovatieplannen van de woningcorporaties. “Dieze is niet meer van deze tijd,” zegt Ryolanda heel gedecideerd. “De wijk is na de oorlog uit de grond gestampt. Nu wordt er hard gewerkt aan een leefbaar woonklimaat. Daar hoort ruimte voor sociale initiatieven ook bij.”

Voorzichtig te werk
Plannen genoeg, maar wanneer gaat de eerste spade de grond in? Dat laat nog even op zich wachten. Daan legt uit waarom. “We willen graag rekening houden met de wensen en ideeën van de bewoners. Niets is zo vervelend wanneer er zomaar dingen in je woonomgeving veranderd worden. We willen geen overlast veroorzaken en de privacy heeft ook een grote prioriteit. We gaan heel voorzichtig te werk. Het moet niet zo zijn van ‘Zo gaat het worden’, maar van ‘Dit is het idee, wat vinden jullie?’” “We hebben ook de steun van de mensen nodig,” voegt Ryolanda daar nog aan toe. “We hebben hier geen vertier. We zijn een vergeten stukje, maar we willen samen met de mensen hier aan een inhaalslag werken.”

Presentatie in juni
De werkgroep doet veel ideeën op bij Stichting De Stadstuinders in Holtenbroek. Maar volgens Daan en Ryolanda is stadstuin Het verre Oosten meer esthetisch, geen saaie bedjes, uiteraard biologisch en komt de nadruk te liggen op eetbare planten. Op een mooie middag in juni gaan de plannen gepresenteerd worden. Naast verschillende activiteiten wil de organisatie vooral met anderen in gesprek komen. Transparantie en openheid staan voorop. Geïnteresseerden kunnen nu vast een kijkje nemen op de facebookpagina en mailen kan ook st.hetvereeoosten@gmail.com.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/04/18/van-openbare-ruimte-naar-knollentuin/10252/

2 reacties

  • sonjah on 19 april 2013 at 15:36

  dit is een heel goed initiatief!
  dat het veel navolging mag krijgen.
  succes
  sonja

  • Menno Brouwer on 23 april 2013 at 15:01

  Het Verre oosten komt steeds dichter bij!
  Veel succes Ryolanda en je team.

  Groet Menno

Reacties zijn uitgeschakeld.