‘Het OOG’ is geland!

Het OOG TMNa de officiële opening voor genodigden op 31 mei, is het vernieuwde Museum de Fundatie vanaf 1 juni weer toegankelijk voor het publiek. Op deze eerste dag is de entree gratis en zijn de openingstijden verruimd van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds.

De Blijmarkt wordt 1 juni omgetoverd tot een Grand Terras met live muziek en straattheater in een doorlopend progamma. Optredens zijn er van onder andere de Meander Big Band, Zwols Vocaal Ensemble, Sofia Dragt, Mpingo, Town of Saints, The Alluring Ajettes en de Broken Brass Ensemble.

‘Het OOG’, of ‘de Wolk’ dat is hoe Museum de Fundatie zelf de ellipsvormige opbouw op het dak noemt. Maar nu al circuleren er tal van andere bijnamen: ‘het ei’, ‘de ufo’, ‘de zeppelin’ of ‘het ruimteschip’. De uitbreiding, een ontwerp van Hubert-Jan Henket, biedt plaats aan twee tentoonstellingszalen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 1000m². Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad. Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels. De uitbreiding wordt als een keramische wolk optisch opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19de-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst. De nieuwbouw komt tegemoet aan de vraag naar extra ruimte voor de zo succesvolle sandwich van publiekstrekkers en specialistische tentoonstellingen.

Museum de Fundatie door Pedro Sluiter

Museum de Fundatie door Pedro Sluiter

Voor een overzicht van de tentoonstellingen kun je kijken op de website van Museum de Fundatie. Het museum vind je in het de Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20 in Zwolle.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/05/29/het-oog-is-geland/10974/