Groene Prijs 2013 voor stadstuin Het Verre Oosten

het verre oosten tnNa een druilerig begin ontpopt de bewonersdag van stadstuin Het Verre Oosten zich gaandeweg tot een zonovergoten festival. Op dit feestje wordt om drie uur de Zwolse Groene Prijs 2013 uitgereikt aan Ryolanda Woudstra en Daan van de Konijnenburg, initiatief­nemers van de stads­tuin in Dieze. Net als vrijwilligster Annie Kwakkel ontvangen zij uit handen van GroenLinks-fractievoor­zitter Rana Berends naast een oorkonde ook het landelijke ‘groene lintje’. Het kleurt prima bij de groene tuinbroeken van de werkgroep.

Na de speeches en dankwoorden breekt er een stralende zon door. De weergoden zijn de tuinders gunstig gezind. In de tent speelt de band ‘heupwiegende’ muziek en langs het gravel pad achter de flats aan de Pieter Steynstraat planten bewoners meegebracht groen en zaadjes. Wanneer het  zonnetje doorbreekt komen omwonende in grote getalen tevoorschijn en vallen de organisatoren in hun groene tuinbroeken nauwelijks nog op. Op het grasveld worden spellen gespeeld en rond de kampvuurtjes in roestige vaten, hangt een aangename geur.

het verre oosten 8

Boven het ene kampvuur hangt een grote ketel met soep en boven het andere vuur kunnen bezoekers broodjes bakken op een stok. Steeds meer bewoners laten hun gezicht zien en blijken ofwel lekkere gerechten bij zich te hebben, of planten en zaden voor in de tuin. Anderen spelen spontaan mee met een levensgroot mikadospel, of gaan hoefijzer werpen in een speciaal aangelegde grindbak. Een meisje vertoont haar kunsten met behulp van een knalroze diabolo. Er wordt gelachen, gepraat, muziek gemaakt en gegeten. Iedereen lijkt content.

het verre oosten 13

Volgens Ryolanda is er tot nu toe nog geen bewoner die ‘nee’ gezegd heeft tegen de plannen. Toch probeert Annie in haar info-tent de bezoekers t te laten tekenen op een lijst. “Woningcorporatie SWZ wil graag weten of omwonenden echt blij zijn met de tuin,” licht ze toe. Jan Swagerman die pal achter de toekomstige stadstuin woont vindt het prima. Hij ziet het wel zitten om op mooie zomeravonden elkaar in de tuin verhalen te vertellen. Het gezamenlijke spreekt hem erg aan. “Wonen is veel meer dan een verblijf in een hokje,” verklaart hij met een serieus gezicht. Dat zijn buren er ook zo over denken, blijkt uit de grote opkomst.

handtekening zetten in de infotent van Annie

asperges en het verre oosten 104

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/06/23/groene-prijs-2013-voor-stadstuin-het-verre-oosten/12211/