Onderhoud Holtenbroekerbrug, omleiding door Diezerpoort

Hofvlietbrug TnDoor de onderhoudswerkzaamheden aan de Holtenbroekerbrug krijgen de Burgemeester Roelenweg, de Pannekoekendijk en de Hofvlietbrug vanaf maandag 29 augustus extra verkeer te verwerken. De kans op opstoppingen voor zowel weggebruikers als voor de scheepvaart neemt hierdoor toe.

De onderhoudswerkzaamheden aan de oostelijke rijbaan (centrumzijde) van de Holtenbroekerbrug verlopen snel en voorspoedig. Om de overlast voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken voert de gemeente Zwolle het onderhoud aan de westelijke rijbaan (Holtenbroek zijde), dat eerst in de zomervakantie van 2014 is gepland, nu ook deze zomervakantie uit. De werkzaamheden aan de westelijke rijbaan beginnen op maandag 29 juli. Om de brug voor weggebruikers na de schoolvakantie gereed te maken, werkt de aannemer tot en met zondag 18 augustus ’s avonds en ’s nachts door.

De gemeente Zwolle voert het groot onderhoud aan de Holtenbroekerbrug uitsluitend in de zomervakantie uit om overlast voor het verkeer te beperken. De voorspoedige werkzaamheden hebben tot een snelle aanpak van de Holtenbroekerbrug geleid en daarmee staan voor volgend jaar in de stad minder werkzaamheden gepland.

Holtenbroekerbrug Zwolle

Verkeersmaatregelen
Gedurende de onderhoudsactiviteiten aan de westelijke rijbaan van de Holtenbroekerbrug wordt de rijrichting Zwartewaterallee – Blaloweg, tussen kruisingen Blaloweg/Katerdijk en Zwartewaterallee/Burgemeester Roelenweg, voor al het verkeer afgesloten. Verkeersborden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan via de Burgemeester Roelenweg.

Om de drukte op de Katerdijk en Pannekoekendijk tijdens werkzaamheden aan de Holtenbroekerbrug te verminderen gaan de Hofvlietbrug en Holtenbroekerbrug minder vaak open. De beide bruggen worden tijdens de spits, van 7:00 tot 8:30 uur en van 15:30 tot 18:00 uur, niet bediend. Buiten de spits worden de bruggen maximaal één keer per half uur bediend.

Omleidingsroute via de Hofvlietbrug

Werkzaamheden
Tijdens de onderhoudswerkzaamheden worden de betondelen van de aanbruggen -waar veel te hoge concentraties chloride aanwezig zijn – weggehakt, wordt de wapening geïnspecteerd, wordt er eventueel versterkingen uitgevoerd en nieuw beton aangebracht. Daarnaast wordt de mogelijkheid aangegrepen om onderhoud te plegen aan de rijbaan, tussen de Holtenbroekerbrug en de kruising met de Burgemeester Roelenweg.

Aangetast door chloride
In het beton van de aanbruggen van de Holtenbroekerbrug heeft de gemeente een aantal jaren geleden te hoge concentraties chloride aangetroffen. Chloride komt onder meer voor in strooizout. Door de jaren heen is strooizout in het beton getrokken. Op zich kan zout voor het beton geen kwaad. Het chloride deel in het zout kan wel de wapening aantasten in de vorm van putcorrosie. Hierbij vindt heel plaatselijk aantasting van het wapeningsijzer plaats.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/07/27/onderhoud-holtenbroekerbrug-omleiding-door-diezerpoort/13151/