Veel succes en plezier met je tattoo

tattoo maori tnDit is de laatste zin van de nazorginstructie van Tattoo Vision. Succes? Ja, want wil je de afbeelding scherp en fris houden, dan moet je die blijvend goed verzorgen. Voor de rest van je leven. Volgens tatoeëerster Mia Davenschot is die toevoeging heel belangrijk. “Denk goed na over wat je wilt en vraag jezelf af of je over twintig jaar nog zo blij bent met het plaatje.”

In de tattooshop aan de Vermeerstraat hangt een intieme sfeer. Klanten laten elkaar hun tattoos zien, stropen broekspijpen op, doen shirtjes uit en bewonderen de afbeeldingen die Mia deskundig in hun huid geprikt heeft. Mia zelf zit achter in de zaak en praat rustig met de klant die redelijk ontspannen in de behandelstoel ligt. Het geluid van de tatoeëermachine word afgewisseld met het zachte sissen van spray  die Mia op de wond spuit en het gekabbel van de gesprekken. Wanneer je niet beter weet heb je absoluut niet in de gaten dat je hier pijn lijdt.

Hoeveel pijn, is volgens Mia per mens verschillend. “Het maakt echt niks uit of je dik, dun, jong of oud bent. Wel zijn de meeste mensen gevoeliger voor tattoos op de zijkant, de flanken van het lichaam, maar in principe heb je overal zenuweindjes in je huid en die veroorzaken de pijn wanneer de naald de inkt inspuit.” De pijn is die van een schaafwond. Het brandt een beetje, maar dat hebben de klanten graag over voor de verfraaiing op hun lijf. Toch is Denise Maas vandaag een beetje zenuwachtig. Ze gaat nog snel even naar het toilet. Haar partner Jef Moossdorff kijkt het lachend aan. Hij is na haar aan de beurt voor het inkleuren van het (voorlopig) laatste stuk van zijn Maori tribal. Jef is vaste klant.

 

Denise met het ontwerp voor de tattoo op haar voet

Denise met het ontwerp voor de tattoo op haar voet

 

Denise moest eerst niet zoveel van tattoos hebben, maar raakte door haar vriend Jef toch wel geïnspireerd. De tattoo de Denise vandaag laat zetten is een Latijnse tekst die ‘Liefde overwint alles voor mij’ betekent. Mia heeft er een ontwerp van gemaakt met sierlijke krullen en hetzelfde lettertype als van de tattoo op de binnenkant van de pols van Denise. Daar staat de naam Noa. “We hebben een dochtertje en ik wilde haar naam graag op mij dragen. Wel een beetje klein en  subtiel, want ik ben verpleegster. Je kunt dan niet met je armen vol tattoos gaan werken. Deze nieuwe tattoo komt op mijn voet. Ik loop de hele dag op klompen dus niemand die het ziet.”

tattoo stap 1

tattoo stap 1

tattoo stap 2

tattoo stap 2

de voorbereiding is klaar, het eigenlijke werk kan beginnen

de voorbereiding is klaar, het eigenlijke werk kan beginnen

Jef wilde altijd al graag een Maori tribal op zijn bovenarm, maar zijn eerste tattoo dankt hij aan zijn zus. “Ik heb een hele goede band met haar en zij was al klant van een tattooshop. Ik heb samen met haar op mijn bovenarm ‘zusje’ laten zetten en zij heeft ‘broer’ laten tatoeëren. De naam van dochter Noa prijkt bij Jef op zijn borst. Ook hij draagt zijn tatoeages niet zichtbaar, onder de T-shirt  grens, om geen aanstoot te geven op zijn werk. “Bij ouderen leeft toch nog wel het vooroordeel dat je asociaal bent wanneer je een tattoo draagt. Binnen onze leeftijdsgroep  ben je inmiddels al bijzonder wanneer je geen tattoo hebt,” lacht Jef.  Denise beaamt dat. “Nu is dat heel anders. Wanneer wij opa en oma zijn heeft iedereen tattoos.”

Volgens Mia zijn bepaalde tattoos heel populair. “Op dit moment willen jonge moeders allemaal de naam van hun kindje op arm, of pols. Ik heb me dat destijds niet zo gerealiseerd, maar tattoos zijn wel degelijk aan mode onderhevig. Des te meer een reden om er heel goed over na te denken,” voegt ze daar streng aan toe. Mia werkt sinds 2000 als tatoeëerster en sinds 2008 huurt ze het pand in de Vermeerstraat voor haar eigen tatoeëershop. “Ik werk ook een paar dagen voor een collega in Hardenberg omdat ik van hem nog kan leren. Hij is heel goed met kleur. Mijn voorkeur gaat uit naar zwart wit realistisch, maar ik kan alle soorten tatoeages zetten.”

Wanneer Yvonne Houtschild zich niet zo lekker voelt gaat ze de film 'Nightmare before Chritmas' kijken. Nu heeft ze haar opkikkertje altijd bij zich

Wanneer Yvonne Houtschild zich niet zo lekker voelt gaat ze de film ‘Nightmare before Chritmas’ kijken. Nu heeft ze haar opkikkertje altijd bij zich

De winkel aan de Vermeerstraat is vooral kostendekkend. Mia kan nog wel een paar extra klanten gebruiken. Volgens Jef komen die er wel. “Wanneer ik in de sportschool ben vragen mensen daar geregeld aan me wie die tattoo zo strak gezet heeft. Mia is misschien niet de goedkoopste, maar je moet niet op een paar euro kijken. Kijk hoe mooi de tattoo de lijnen van het lichaam volgt.” Achter in de shop kijkt Mia even over haar brilletje de winkel in en roept: “Het is de goedkoopste investering voor de rest van je leven.”

Tattoo 2

Denk je zelf over een tattoo, dan hebben Mia en haar klanten nog wat tips voor je:

  • Hang de afbeelding die je wilt laten zetten op verschillende plekken in je omgeving zodat je die veel ziet en kijk dan of het plaatje jou niet gaat vervelen
  • Ga nooit spontaan een tattoo laten zetten, denk er lang over na
  • Vraag jezelf af of je dit plaatje ook mooi vindt in een andere fase in je leven
  • laat een tattoo vooral voor jezelf zetten
  • Zeg nooit dat je een tattoo niet mooi vindt, want deze heeft vaak een persoonlijke waarde voor de drager
  • Wanneer je niet goed tegen pijn kunt, zoek dan afleiding, bijvoorbeeld een spelletje op je telefoon
  • Zorg goed voor je lichaam
  • Lees altijd eerst de instructies van de GGD (Gemeenschappelijke Gezondheid Dienst)
  • Wanneer je een tattoo kiest die bij je budget past, krijg je spijt. Kies dan voor het laten zetten in fasen.
  • Spaar liever iets langer, je kiest gauw een tattoo die te klein is

Tattoo

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/07/27/veel-succes-en-plezier-met-je-tattoo/13130/