Zwolle gaat voor fietsstad 2014

Fietsrotonde Vechtstraat TnIn het voorjaar van volgend jaar kiest de Fietsersbond de Fietsstad 2014. Zwolle hoopt deze titel in de wacht te slepen! De komende maanden zult u dan ook vaker lezen en horen over Zwolle als fietsstad. Zwolle is een echte fietsstad. Met bijna 50% van de verplaatsingen binnen de stad op de fiets, heeft Zwolle het hoogste fietsgebruik in Nederland en daarmee ook in de wereld!

Aan de Vechtstraat/Wipstrikkerallee wordt met man en macht gewerkt aan de aanleg van een fietsrotonde. Deze rotonde maakt onderdeel uit van de fietsstraat over de Philosofenallee en de Vondelkade. De werkzaamheden zijn al aardig gevorderd, de Vechtstraat wordt opnieuw geasfalteerd en de rotonde begint langzaam zijn vorm te krijgen.

De fietsrotonde in deze uitvoeringsvorm is nieuw in Nederland. Auto’s kunnen niet rond rijden, maar de fietsers wel. Hierdoor blijft de hoofdfietsroute een autoluwe fietsstraat, wordt de doorstroming van de fiets sterk verbeterd zodat fietsers veiliger en sneller kunnen oversteken. Als alles volgens plan verloopt, is de rotonde vrijdag 23 augustus klaar voor gebruik.

Fietsrotonde Vechtstraat 2013-08-14-02

Fietstunnels
Wist je bijvoorbeeld dat Zwolle 26 fietstunnels heeft? Om het voor fietsers mogelijk te maken om comfortabel, vlot en veilig van de ene naar de andere kant van Zwolle te fietsen, begonnen we in de jaren ’80 met het ontwikkelen van fietstunnels. De laatste jaren leggen we hierbij veel nadruk op veiligheid voor fietsers. Je kunt hierbij denken aan veel daglicht, goed zicht op de uitgang en de omgeving en goede verlichting. Ook zijn er tunnels waarbij we met vrolijke kleuren een veiliger gevoel creëren.

Snel en comfortabel fietsen
Het belangrijkste uitgangspunt in ons fietsbeleid is snelheid en comfort. Zwolle heeft een comfortabel fietsnetwerk waarbij u vlot en ononderbroken kunt doorfietsen en u weinig last heeft van andere weggebruikers. Zwolle is gastvrij voor fietsers!

Zwolle gaat voor fietsstad

Fietser staat centraal in Zwolle
Sinds 1970 neemt de fietser al een prominente plek in ons beleid in. We hebben inmiddels al diverse maatregelen genomen. Zo hebben we een hoofdnet van fietsroutes waarbij de fietspaden gescheiden zijn van drukke autoroutes, we hebben fietsstraten en een fietssnelweg aangelegd en maken we bij drukke verkeerspunten waar auto’s en fietsers elkaar kruisen gebruik van fietstunnels of fietsbruggen. Ook steken we veel energie in het vergroten van de sociale veiligheid en bieden we fietsers verschillende faciliteiten als gratis stallingen, een openbare fietspomp en wachttijdvoorspellers. Redenen genoeg dus om mee te dingen naar de titel Fietsstad 2014!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/08/15/zwolle-gaat-voor-fietsstad-2014/13497/