Open dag dahliavereniging in de Ruusbroectuin

Open dag dahliavereniging Rondom De Peperbus TnDe hele week was het mooi weer maar uitgerekend zaterdagmorgen viel om half negen de regen met bakken uit de hemel. Maar kijk: om tien uur toen het hek van de Ruusbroectuin openging klaarde het op en konden leden en bezoekers genieten van een prachtige dag.

De bezoekers werden al op een leuke manier welkom geheten want aan de poort stond een mooi opgemaakte kruiwagen met prachtige dahlia’s en als je de tuin binnenkwam werd je overweldigd door een schat aan kleuren en variëteiten dahlia’s. Wat een groot complex. En dat kun je eigenlijk niet vermoeden als je de Ruusbroecstraat doorrijdt. Want het zicht op de tuin wordt ontnomen door een lange rij hoge bomen.

Al meer dan 50 jaar bestaat de dahliavereniging Rondom de Peperbus met twee tuinen: de Hortensiatuin en de Ruusbroectuin. Foka Bojagan is een enthousiast dahliatuinierster. Dat heeft wel even geduurd, vertelde ze, want eerst vond ze die dahlia’s maar een beetje boers. Maar toen ze zich er goed in verdiepte nam haar liefde voor deze bloem alleen maar toe.

Open dag dahliavereniging Rondom De Peperbus 2013-08-31-043

Er zijn zes bedden van de vereniging in deze tuin waar de bloemen worden gekweekt die gebruikt worden voor het maken van bloemstukken voor diverse verzorgingstehuizen in Zwolle (bijvoorbeeld voor De Esdoorn in onze wijk) en andere maatschappelijke instellingen. Daarnaast, vertelde Foka, heeft elk lid zijn/haar eigen bed, waar men naar hartelust dahlia’s kan kweken. Foka is erg gek van een anemoonachtige dahlia die luistert naar de naam: Jive (naar de Latijns-Amerikaanse dans). Een andere heel mooi dahlia is de Sourire de Crouszon (glimlach).Ook kan men andere planten dan dahlia’s kweken in het eigen bed. Foka heeft er o.a. Cosmea en kattesnor staan.

Er hing een heel plezierige sfeer op de open dag. Veel bezoekers die rondleidingen konden krijgen, een kopje koffie of thee konden drinken. En hele mooi kaarten met foto’s van dahlia’s konden kopen. Maar ook bloemstukje met dahlia’s.

Open dag dahliavereniging Rondom De Peperbus 2013-08-31-040

Momenteel heeft de Ruusbroectuin 14 leden. Op maandagavond is de verenigingsavond, waarop leden bezig zijn met het onderhoud van de dahlia. Dat betekent: dieven, mesten enz. Het seizoen is van half april tot eind oktober.

Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van de dahliavereniging of bellen met het nummer 038-422 93 84. De contributie bedraagt 20 euro per jaar en een dahliabed is te huur voor acht euro.

Leuke weetjes
Dahlia is een Griekse meisjesnaam en betekent bloem.
De dahlia komt in het wild voor in Mexico en er zijn nu 20.000 rassen in alle vormen en kleuren.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/09/01/open-dag-dahliavereniging-in-de-ruusbroectuin/14174/