Ook mannen kunnen slachtoffer zijn van huiselijk geweld

Kadera TnGeweld van vrouwen tegen hun partner, mannenmishandeling, komt vaker voor dan je denkt. Tussen 2008 en 2012 zochten tweehonderd mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld hulp bij de mannenopvang in de vier grote steden in Nederland. Volgens onderzoekers is dit het topje van de ijsberg; elk jaar worden 3500 mannen stelselmatig door hun vrouwelijke of mannelijke partner mishandeld.

Dat mannen soms kwetsbaar kunnen zijn, is ook vaak nog een taboe. In sommige kringen moeten mannen altijd macho’s zijn. Hulp zoeken wanneer ze in een bedreigende situatie zitten is dan moeilijk. ‘Natuurlijk kan ik haar terugslaan, maar zoiets doe je niet´ Mannen die moeten vluchten voor hun vrouw, veel mensen kunnen zich dat niet voorstellen. Een man is lichamelijk toch veel sterker? Maar de situatie is vaak erg complex. Zoals een man in de opvang zei: ‘Ik ben niet gek, natuurlijk ben ik sterk genoeg om terug te slaan. Maar ze is de moeder van mijn kind, zoiets doe je niet.’

Band met kinderen maakt kwetsbaar
De band die vaders met hun kinderen willen onderhouden, maakt hen ook vaak kwetsbaar. Soms gaat het om mannen die voor hun vrouw naar Nederland zijn verhuisd. Als zo’n man gaat scheiden loopt hij het risico zijn verblijfsvergunning te verliezen en zijn kinderen niet meer te mogen zien. Soms is het niet alleen de vrouw die bedreigt, maar ook haar vader, broers, zussen en anderen uit haar omgeving.

Voorkom erger en praat erover
Erover beginnen is voor mannen erg moeilijk. Maar wel heel belangrijk om erger te voorkomen. Om de stap makkelijker te maken kan iedereen voor hulp en advies veilig en anoniem bellen met Kadera Steunpunt Huiselijk Geweld via telefoonnummer 0900 1 26 26 26.

Het Steunpunt is er voor iedereen uit Zwolle IJsselland en Hattem die op wat voor manier dan ook met huiselijk geweld te maken heeft. Het Steunpunt kan helpen met advies, maar ook door bijvoorbeeld te verwijzen naar een hulpverlener.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over huislijk geweld op www.s-hg.nl, www.kadera.nl of www.vooreenveiligthuis.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/09/04/ook-mannen-kunnen-slachtoffer-zijn-van-huiselijk-geweld/14255/