Bollebieste wordt speelbuurt

Startsein Speelbuurt Jantje Beton 2013-09-04-040Woensdag 4 september was er feest voor OBS De Springplak en de Bollebieste. Om 12:00 uur zetten wijkwethouder Nelleke Vedelaar en de adjunct-directeur van Jantje Beton Wil Houtman hun handtekening onder het contract dat de gemeente Zwolle en Jantje Beton hebben afgesloten om de speelbuurt in de Bollebieste mogelijk te maken.

De organisatie Jantje Beton maakt zich sterk voor buurten waarin kinderen fijn buiten kunnen spelen. Deze buurten komen in heel in Nederland voor en nu dus ook in onze eigen wijk. De Bollebieste is erg “stenig” en er wonen kinderen. Waar kunnen die spelen? Dat is een probleem. Er wordt nu een begin gemaakt om dit te veranderen. Kinderen en ouders worden betrokken bij de invulling van dit project.

Zo wordt er met de kinderen gewandeld door de wijk om te inventariseren waaraan behoefte is. Er komen ook bijeenkomsten waarin ouders, kinderen, gemeente, Travers Welzijn en Jantje Beton met elkaar in gesprek gaan. Over een jaar moeten er zichtbare resultaten zijn. Bollebieste Speelbuurt wordt ook voor een deel gefinancierd door de gemeente Zwolle.

Het is belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen en bewegen. Maar het moet wel veilig zijn. Het geld dat Jantje Beton aan deze projecten uitgeeft komt van collectes aan de deur, loterijen, geld van de Vriendenloterij en het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld van een bedrijf dat speeltoestellen levert.

Startsein Speelbuurt Jantje Beton 2013-09-04-043

Bij de start van Bollebieste Speelbuurt was het heel gezellig druk. De kinderen kregen petjes uitgedeeld en nadat Joost van Jantje Beton de kinderen had aangevuurd moesten de wethouder en de adjunct-directeur van Jantje Beton met een potlood van twee meter hun handtekening zetten onder een contract. Dat was nog een heel karwei. Maar het lukte en toen was het zover: Bollebieste Speelbuurt kon beginnen en daarvoor gingen de kinderen zelf al om half twee op pad door de wijk voor een eerste verkenning.

Startsein Speelbuurt Jantje Beton 2013-09-04-021

Er waren al wensen. Zo wilde Kim wel graag een voetbalveld. Furkan was meer geïnteresseerde in tennissen en Nadhia was een avontuurlijk type. Haar grote wens was: klimrekken. Maar er waren ook eenvoudige ideeën zoals knikkerpotjes maken in alle stoepen van de Bollebieste.

De Diezerpoorter blijft dit project volgen en zal aanschuiven bij diverse gelegenheden.

Wilt u alle foto’s bekijken van deze middag, klik dan hier.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/09/05/bollebieste-wordt-speelbuurt-2/14558/