Houten kegelbanen trekken spelers uit hele land

Kegelen Hanzetoernooi003Ongeveer zestig deelnemers aan het ‘100 ballen Hanzetoernooi’ speelden zaterdag op de tien banen van het het Zwols Kegelhuis aan de Wevelinkhovenstraat 103 in Zwolle. Vandaag, zondag 8 september is er nog een wedstrijd voor zestig andere deelnemers.

De spelers en speelsters uit het hele land proberen om met honderd ballen zo hoog mogelijk te scoren. Het bijzondere hierbij is dat veertig ballen op de ouderwetse houten banen en zestig ballen op moderne kunststofbanen gegooid worden.

Het Zwols Kegelhuis is nog een van de weinige locaties (en misschien wel de enige) in Nederland waar nog houten banen aanwezig zijn. Het kegelen op houten banen is moeilijk. De banen hebben ieder unieke eigenschappen. En die eigenschappen wijzigen snel, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid.

De kunststofbanen zijn identiek. De eigenschappen zijn constant. Spelers die eenmaal de slag te pakken hebben kunnen daardoor op alle locaties in Nederland goede resultaten behalen. De maximale score is 90 punten. Spelers in de top gooien een gemiddelde van 88 punten.

Kegelen Hanzetoernooi001

Kegelen Hanzetoernooi007Op houten banen zijn dergelijke hoge scores bijna niet mogelijk. En dat heeft voor veel spelers een charmante kant. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het toernooi zoveel belangstellenden trekt. De inschrijving voor het toernooi liep zelfs zo goed dat de organisatie besloot om de wedstrijden over twee dagen te verdelen.

Toch kan het ook met de houten banen in Zwolle snel zijn afgelopen. De Zwolse Kegel Bond kampt, net als veel andere verenigingen met een afnemend ledenaantal. Hierdoor wordt het moeilijk om de banen rendabel te exploiteren. De bond wil dan ook wel en deel van de ruimte verhuren. Het gevolg daarvan is dat de houten banen worden verwijderd.

Belangstellenden voor de kegelsport kunnen kijken op de website van de Zwolsche Kegel Bond Z.K.B.

Lees eerdere artikelen over het toernooi en de kegelsport op deze site:

Zwols Kegelhuis houdt 100 ballen Hanzetoernooi

Zwolse kegelclubs schreeuwen om jonge leden

Bekijk alle foto’s op de speciale fotopagina.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/09/08/houten-kegelbanen-trekken-spelers-uit-hele-land/14600/