Vive la France

Alliance Française TnHersens kun je bijna horen kraken en zweet druppelt onder de schoolbankjes. Een zwaar proefwerk waar scholieren onder zuchten? Nee, een niveautest voor een cursus Frans van de Alliance Française. Iedere bezoeker onderwerpt zich vanavond vrijwillig aan een proefwerk omdat ze de taal leuk vinden. “Doet u mij maar een test op het laagste niveau, want het is wel 30 jaar geleden dat Frans op de Mavo Had.”

Dinsdagavond kunnen belangstellenden zich melden in het Deltion Sprint Lyceum aan de Bagijnesingel. In de hal worden ze opgewacht door Wil Kraan die de cursus Frans coördineert en door enkele docenten.  Om te zien welke cursus het meest geschikt is, kunnen de aankomende ‘mesdames et messieurs’ een niveautest doen. Volgens docente Esther handig, maar vooral leuk om te zien wat je kunt. “De meesten komen hier omdat ze van Frankrijk houden, maar soms ook omdat ze de taal mooi vinden. Dat is een hele goede reden,” voegt ze er lachend aan toe.

In het testlokaal zitten mensen in stilte te werken in de schoolbanken. De vragen zijn meerkeuze vragen en worden door docente Carla met een rode pen nagekeken.  Het maakt de ouderen, de meesten zijn dik vijftig plus, af en toe wat giechelig. In het lokaal ernaast is gelegenheid het studiemateriaal te bekijken. Docenten lopen rond om vragen te beantwoorden. Esther bladert door het boek voor de cursus A1. Het ziet er modern uit en gaat over allerlei zaken die spelen in het dagelijks leven. “Vooral over zaken die een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven in Frankrijk, zoals mode en lekker eten,’ voegt Esther toe.

Het cursusprogramma van de Alliance Française is gevarieerd en kan afgesloten worden met een toets waarvan het diploma internationaal erkend wordt. Misschien niet direct een reden om mee te doen, maar de cursus volgen zonder eindtoets kan ook. Volgens Wil Kraan, coördinator van de cursus zijn er nu al zo’n kleine 130 cursisten en groeit het aantal nog steeds. Volgende week beginnen de lessen die een uur en kwartier duren.  Dit geldt voor zowel ‘débutant’ als ‘avancé’ en de kosten per cursus van 26 lessen bedragen € 252,-. Voor meer informatie kunt u bellen met 038 453 95 13. Naast een cursusprogramma organiseert de Alliance ook culturele activiteiten in de Oosterkerk aan Koewegje 2.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/09/17/vive-la-france/14782/