Burendag in Dieze-Oost 2013

Arcadia TN IMG_7497Burendag is een jaarlijks terugkerend evenement en dit jaar wordt het gehouden op 21 september. Maar Dieze zou Dieze niet zijn als deze wijk het op de vastgestelde datum zou houden. In Dieze was Burendag dit jaar op 20 september. De reden: er zijn ook mensen die niet werken en toch iets leuks willen meemaken. En daarom stonden heel veel mensen om 10.00 uur bij Arcadia om daar met zijn allen het Diezelied ten gehore te brengen.

Onder aanvuring van een paar enthousiastelingen en met dank aan Ludwig van Beethoven werd dat uit volle borst gezongen. Niet alleen een ode aan de inwoners van deze wijk maar ook aan al die mensen die met elkaar Dieze weer tot bloei hebben gebracht en nog brengen.

Driezorg IMG_0084Daarna was er gelegenheid de leuke rommelmarkt te bezoeken. Hele mooie spullen werden aan de man of vrouw gebracht. Heel goed was ook het idee een treintje te laten rijden door de wijk. Er werd flink van gebruik gemaakt. Maar voor degene die goed ter been waren kon er onder leiding van een gids worden gewandeld door de wijk. Rondleidster was Sonja Visser, zoals ze zelf zei: een betrokken wijkbewoonster. Je mag gewoon zeggen: een wel heel betrokken bewoonster.

Arcadia IMG_7432

Met veel enthousiasme leidde ze belangstellenden door de wijk, waarbij ook de minder bekende maar zeer mooie delen werden bezocht. Zo werd er gewezen op de beschilderde bankjes die overal zijn te vinden. Ze zijn 2 jaar geleden onder leiding van kunstenares Willeke Trommels gedecoreerd. Vlakbij de buurtboerderij staan 2 eikenbomen, waar eekhoorns de gevallen eikels begraven voor de winter. Historische gebouwen vinden we ook in Dieze Oost. Ze zijn te vinden aan de Meppelerstraatweg. Bijvoorbeeld het markante gebouw van de marechaussee.

Driezorg IMG_0073De grote strook groen gelijklopend met de A28 is een aangenaam wandelgebied en biedt nu o.a. plaats aan de stadstuin Het Verre Oosten. Op dit moment is het maar een klein tuintje met bloemen maar in de toekomst wil men o.a. een vlindertuin, insectenhotel, moestuin, vuurplaats en speelplaats realiseren. Op burendag werd heerlijke tomatenchutney uitgedeeld. De tuin zal worden ingericht volgens de permacultuur, waarbij men uitgaat van de grond waarop zal worden geteeld. Katherine Hone, een Engelse vrouw die in Assendorp woont, heeft hierbij adviezen gegeven. In de buurt van de Devotentunnel wil het Huis van de Vriendschap een stuk grond gaan gebruiken om te tuinieren. Iedereen zou daaraan mee moeten kunnen doen. Het gaat hierbij ook om ontmoeting en verbinding voor jong en oud. Tijdens de wandeling gingen bewoners met elkaar in gesprek en vulden de informatie van Sonja met hun eigen ervaring aan.

Tot slot van de wandeling kon genoten worden van een prachtig uitzicht over de wijk en Zwolle vanaf de 13e verdieping van Arcadia. Uniek en zelfs voor sommige bewoners was dit eerste keer dat men hier stond.

Arcadia 7469

Het was een fantastische burendag, waarin we opnieuw konden kennis maken met de wijk en haar bewoners. Wat een initiatieven zijn hier van de grond gekomen. Maar deze dag was niet mogelijk geweest zonder de bezielende inbreng van o.a. mevrouw Mol van de Arcadia flat, Kinderdagverblijf De Zeester en 25 studenten van de Gereformeerde Hogeschool die graag zoals ze zelf zeiden: “We komen graag in beweging om mee te helpen aan zorg en welzijn in Dieze-Oost”. Daarom nog één keer het Dieze Lied en als u mee wilt zingen, de tekst vindt u hier.

Dit artikel is geschreven door Els Rademaker – Vos

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2013/09/20/burendag-in-dieze-oost-2013/14831/

3 reacties

  • sonja visser on 20 september 2013 at 18:08

  dank je wel diezerpoorter voor de leuke samenwerking, en toppie voor Cora van Arcadia.
  hanneke valkeman (wijkmanager natuurlijk) stapte ook met ons mee en een ieder die heeft meegewerkt.
  tussen haakse dames van het Verre Oosten jullie chutney is heerlijk.

  • Carolien on 20 september 2013 at 21:00

  Superrrr deze dag. Ook dank voor de gastvrijheid van Vluchtelingen werk, waar we een kopje koffie/thee kregen en een kijkje in de woonkamer. Erg bijzonder waren ook de 2 vrijwilligers van de GH Zwolle die een mevrouw opgehaald hebben uit de wijk en haar deze dag hebben begeleid, zij heeft erg genoten! Veel dank 🙂

 1. Hey,

  Het was inderdaad een geslaagde dag . Heel erg leuk … Hopelijk tot volgend jaar !!!

  Ken en mike ( de chauffeurs van het treintje )

Reacties zijn uitgeschakeld.